Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Yükseköğretim Bakanı ve Rektörler Konseyi’nden Tuna Altınel ve Füsun Üstel açıklaması

Fransa Yükseköğretim Bakanı Frédérique Vidal, bu hafta içinde Türkiye’de tutuklanan, Lyon Üniversitesi’nde görevli akademisyen Tuna Altınel’in durumuyla ilgili açıklama yaptı. Vidal, Türk meslektaşına duyduğu derin endişeyi ve Altınel’in bir an önce Fransa’ya dönüp görevinin başına geçmesini aktardığını söyledi. Vidal ayrıca, Fransa’nın her zaman için akademik özgürlüklere bağlı olacağının da altını çizdi.

Doç. Dr. Tuna Altınel

Öte yandan, Doç. Dr. Tuna Altınel’in görev yaptığı Lyon Üniversitesi’nde öğrenciler, akademisyenler ve sendikalar dün bir toplantı gerçekleştirdi. Altınel’in meslektaşlarından Christine Charreton, “İfade özgürlüğü gibi bir üniversite değeri için savaşan birine dayanışmamızı olabildiğince fazla sayıda kişiyle sunmalıyız” dedi.

Altınel’in tutuklanmasının ardından Fransa Ulusal Yüksek Eğitim ve Araştırma Konseyi de (CNESER) dün bu konuyla ilgili bir öneriyi oy birliğiyle kabul etti. Konsey, Fransa’nın Avrupa Birliği, Yükseköğretim ve Dışişleri bakanlarından Türkiye’de akademisyenlerin ifade özgürlüğüne saygı duyulması için yapılması gereken ne varsa yapılmasını talep etti.

Lyon Üniversitesi Rektörünün de yakında bu konuda bir deklarasyon yayınlayacağı öğrenildi. Öte yandan, Fransa Rektörler Konseyi de 9 Mayıs günü hem Altınel hem de hapis cezası alan Prof. Dr. Füsun Üstel ile ilgili açıklama yapmıştı. Açıklamada, her iki akademisyene dayanışma mesajı iletilmiş ve destek ifade edilmişti.

Ne olmuştu?

Matematikçi Doç. Dr. Tuna Altınel, 2016 yılının başında Güneydoğu’da operasyonlar sürerken akademisyenler tarafından imzalanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmıştı. Fransa’nın Lyon-I Üniversitesi Matematik Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Altınel, pasaportu üzerinde bulunan tahdit hakkında bilgi almak için gittiği Balıkesir’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Altınel’in tutuklanmasının gerekçesi ise Lyon’da katıldığı bir panelde “terör propagandası yapmak” olarak gösteriliyor. Barış Akademisyenleri’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Altınel’in Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 gerekçe gösterilerek tutuklandığı belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.