Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da “medya desteği karşılığında kamu ihalesi” skandalı, koalisyon hükümetini bitirdi

Avusturya’da, hükümet ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin, potansiyel bir Rus yatırımcıya, seçim kazandıracak medya desteği karşılığında kamu ihalesi vaat ettiği ortaya çıktı. Alman dergisi Der Spiegel ve Süddeutsche Zeitung gazetesinin ilgili video kayıtlarını yayınlaması üzerine, önce Strache görevinden istifa etti; ardından Başbakan Sebastian Kurz da erken seçim çağrısı yapmak zorunda kaldı.

Aşırı sağcı siyasetçi Heinz-Christian Strache, kendisini Rus yatırımcı olarak tanıtan kadınla 2017’deki seçimler öncesinde İbiza’da bir villada görüşmüş.

2017’deki seçimler öncesinde gizli kamerayla çekilen görüntülerde Heinz-Christian Strache, İspanya’nın İbiza adasındaki bir villada kendisini bir Rus oligarkın yeğeni olarak tanıtan bir kadınla altı saat boyunca hem pazarlık yapıyor, hem de hayalinde nasıl bir iktidar var, bunu anlatıyor.  

Medyada yandaşlık müessesesi kurma hayali

Kimler tarafından kaydedildiği henüz bilinmeyen görüntülerde, kadın, Kronen-Zeitung gazetesinden yüzde 50 hisse alıp, yayın çizgisini Özgürlük Partisi lehine değiştirmeyi öneriyor. Kronen-Zeitung’u Ruslar’ın almasının partisinin oy oranını yüzde 34’lere kadar çıkartabileceğini söyleyen Strache de, bu destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ediyor.  

“Kronen Zeitung’u seçimden üç hafta önce alırsanız ve bizi ilk sıraya taşırsanız, her şeyi konuşabiliriz” diyen Strache, Macaristan’ın kendisi gibi aşırı sağcı Başbakanı Vikton Orban’a atıfla “Orban gibi bir medya inşa etmek istediğini” anlatıyor. Macaristan’da devlete ait medya organları tamamen Orban’ın kontrolünde yayın yapıyor. Özel yayın kuruluşlarının tamamına yakını da Orban’ın çevresindeki insanlar tarafından satın alınmış durumda; yayın çizgileri de tamamen hükümet yanlısı.

Avusturya’da siyasi gündemi altüst eden video kaydı cuma günü yayınlandı.

Aşırı-sağcı siyasetçi, Orban’ınkine benzer bir medyanın inşası için neler yapmayı planladığını da anlatıyor ve başlangıç olarak Kronen Zeitung’dan atılması gereken bazı gazetecilerle, Kronen Zeitung’da çalışmasında fayda gördüğü gazetecilerden bahsediyor.

Skandal, Avrupa Parlamentosu seçimlerini etkileyebilir

Görüntülerde, partisinin yüksek meblağdaki bağışları denetimden kaçırabilmek için bir derneği paravan olarak kullandığını da anlatan Heinz-Christian Strache, skandalın patlak vermesi üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Strache siyasi bir saldırıya kurban gittiğini söyledi; videodaki tavrını ise “budalaca bir hata” olarak yorumladı. 

Avusturya Başbakanı ve Halkçı Parti lideri Sebastian Kurz (solda) ile Başbakan Yardımcısı ve Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache (sağda).

Merkez sağ Halkçı Parti lideri Başbakan Kurz, skandal ardından Özgürlük Partisi’nin hükümetin hedeflediği reform projelerine zarar verdiğini ve ülkenin imajını zedelediğini söyleyerek erken seçim kararı aldı.

Strache’nin dün tüm görevlerinden istifa etmesi ve Başbakan Kurz’un koalisyonu sonlandırmasının ardından, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa’da aşırı sağ popülizminin yayılmasına karşı uyarıda bulundu. Zagreb’de konuşan Merkel, Avrupa Birliği’nin popülistlere karşı kararlı bir şekilde durması gerektiğini söyledi ve aşırı sağcı partilerin de yolsuzluğa açık olduğu uyarısında bulundu. Skandalın gelecek hafta yapılacak olan ve milliyetçi-popülist hareketlerin ılımlı merkez sağ ve sol partilere karşı yarıştığı Avrupa Parlamentosu seçimlerine nasıl etki edeceği merak konusu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.