Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın “ekonomik” barış planına Filistin’den tepki: “İşgale ortak olandan barışa ortak olmaz”

Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın yeni Ortadoğu barış planının ilk adımının, haziran ayı sonunda Bahreyn’de atılacağını duyurdu. Buna göre, 25-26 Haziran’da başkent Manama’da düzenlenecek ekonomik çalıştaya; Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden hükümet yetkilileri ile iş dünyası temsilcileri davet edilecek ve Filistin topraklarına yatırım yapmaları istenecek.

Açıklamada, “Filistin halkı ve bölge için müreffeh bir geleceğin hazırlığı” olarak nitelenen çalıştayın hükümet, sivil toplum ve iş dünyasındaki liderlerin fikir alışverişinde bulunması, stratejileri tartışması ve potansiyel ekonomik yatırımlara destek vermesi için önemli olduğu vurgulanıyor. Beyaz Saray, “Refah için Barış” adıyla düzenlenecek çalıştaya İsrail ve Filistin’den temsilcilerin katılıp katılmayacağı sorusunu ise şimdilik yanıtsız bırakıyor.

Trump, hazırlıkları baş danışmanı ve damadı Jared Kushner ile özel elçisi Jason Greenblatt tarafından yapılan barış planının yüzyıla damgasını vuracağı iddiasında. Planın siyasi ayağının ise bu çalıştaydan sonra kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.  

Trump’ın Ortadoğu barış planının hazırlıklarını baş danışmanı ve damadı Jared Kushner (ortada) yürütüyor.

1990’lı yıllarda Filistin yönetimi adına müzakere süreçlerine katılmış olan Filistinli milletvekili ve akademisyen Hanan Ashrawi, Beyaz Saray’ın Trump barış planıyla ilgili duyurusuna tepkisini sosyal medya aracılığıyla dile getirdi. “Kushner’in Bahreyn ‘çalıştayı’ adil barışın siyasi ve hukuki olmazsa-olmaz’larını kenara itme girişimidir” diyen Ashrawi, “Filistinliler olarak biz ‘refahımızı’, tutsaklığımızı daha kolay hazmedilir yapan bir sadaka olarak değil, kendi topraklarımızda özgür ve egemen yaşamak dahil haklarımızın hukuken teslim edilmesi olarak görüyoruz” dedi.

Ashravi, ABD’nin de “yapıcı bir rol” oynamak istiyorsa, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını geri alıp, Filistinlilerin haklarını tanıması gerektiğini yazdı ve ekledi: “İşgale ortak olandan barışa ortak olmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.