Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD sınırında gözaltında ölümler durmuyor: Dün hayatını kaybeden Guatemalalı göçmen, aralık ayından bu yana ölen beşinci çocuk

Teksas’taki ABD sınır devriye merkezinde nezarette tutulan 16 yaşındaki Carlos Hernandez adlı Guatemalalı göçmen, dün hayatını kaybetti. ABD yetkilileri, Hernandez’in aralık ayından bu yana ABD-Meksika sınırında yaşamını yitiren beşinci göçmen çocuk olduğunu söyledi.

Göçmenler, ABD sınır devriye merkezi dışında derme çatma bir kampta tutuluyor. Yetişkinler ve çocuklar, güneş ışığından yırtık tentelerle korunmaya çalışıyor. 15 Mayıs 2019/Teksas Fotoğraf: REUTERS

Sınır devriyesini denetleyen ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) birimi tarafından yapılan açıklamada, Hernandez’in 13 Mayıs’ta yasadışı yollarla Teksas sınırını geçen 70 kişilik bir grupla birlikte gözaltına alındığı bildirildi. Geçen pazar sabahı nezaretteki personele kendini iyi hissetmediğini söyleyen genç, grip teşhisi konulduktan sonra Teksas’ın Weslavo kentindeki merkeze transfer edildi. Ancak Hernandez, pazartesi sabahı sağlık merkezinde ölü bulundu. Açıklamaya göre çocuğun ölüm sebebi henüz belirlenemedi.

CBP, gencin neden bir hafta boyunca gözaltında tutulduğunu açıklamadı. Oysa federal kanunlara göre ebeveynleri ya da kanuni vasileri yanında olmayan 18 yaşından küçük göçmenleri 72 saat içinde Sağlık Bakanlığı’na göndermekle yükümlü. 

CBP Komisyon Üyesi John Sanders, çocuğun hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduklarını ve gözaltına alınanların insani şartlarda tutulmasının garanti altına alındığını söyledi. Guatemala Dışişleri Bakanlığı ise ABD makamlarının gencin ölüm sebebini bir an önce açıklamasını istedi.

ABD sınır yetkilileri, yalnızca nisan ayında ABD sınırından geçmeye çalışan 99 bin göçmenin yakalandığını söylüyor. Bu, 2007’den bu yana görülen en yüksek rakam. Fotoğraf: REUTERS

Aralık ayından bu yana ABD sınırında beş göçmen çocuk hayatını kaybetti

Hernandez, aralık ayından bu yana ABD-Meksika sınırında yakalandıktan sonra hayatını kaybeden beşinci göçmen çocuk. Hepsi Guatemalalı olan bu çocukların dördü, ABD yetkilileri tarafından gözaltında tutulduğu sırada hayatını kaybetti. Beşinci çocuk ise serbest bırakıldıktan sonra haftalarca hastanede kalmış ancak kurtarılamamıştı. 

Göçmen çocuklar yerde uyumak zorunda kalıyor

Her ay Orta Amerikalı onlarca aile, ülkelerindeki şiddet, kuraklık, açlık ve yoksulluktan kaçarak ABD’nin güney sınırına gidiyor ve sığınma talep ediyor. Yalnızca Ekim 2018 ve Nisan 2019 tarihleri arasında sınıra dayanan insanların sayısı yaklaşık 299 bin. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse dört kat daha fazla.

Gözaltına alınan göçmenlerin ilk durağı ise ABD sınırındaki güvenlik noktaları. Her ne kadar CBP yetkilileri, göçmenlerin insani şartlarda muamele gördüğünü iddia etse de, Reuters’in geçen hafta çektiği fotoğraflar, ABD sınır karakollarında tutulan göçmenlerin dışarıdaki derme çatma tentelerin altında yerde uyuduklarını gösteriyor. 

Trump yönetiminin sınırdaki uygulamaları uzun zamandır eleştiriliyor

Trump yönetimi, geçtiğimiz yıl sıfır tolerans politikasıyla ABD’nin güney sınırını geçen aileler hakkında yasal işlem başlatmış ve göçmen çocukları ailelerinden ayırmıştı. Bu kararı büyük tepki çekince Trump, 20 Haziran’da imzaladığı kararnameyle uygulamayı sona erdirmişti.

Trump yönetimi ayrıca, göçmenlere yönelik yapılan barınma, beslenme, taşınma ve denetlenme harcamaları için kongreden 4,5 milyar dolar acil yardım fonu istedi. Bu fonla birlikte harcamalarda yüzde 44’lük bir artış yaşanacak. 

Ancak göçmen hakları savunucuları, yönetimin politikalarını eleştirmekten geri durmuyor. Bu politikaların göçmenlerin sığınma başvurularının gecikmesine, seyahat koşullarının zorlaşmasına ve göçmen çocukların bakımı için gerekli donanımın vaktinde ulaşmamasına sebep olduğunu iddia ediyor. 

Fotoğraf: REUTERS

2010’dan bu yana ABD sınırında 89 kişi öldü

ABD sınırında yaşanan olayları takip eden bir göçmen savunma grubu olan Güney Sınır Toplulukları Koalisyonu’na (SBCC) göre, 2010’dan bu yana en az 89 kişi, ABD sınır devriyesinde hayatını kaybetti. Bu ölümleri “sınır devriyesinin şiddet kültürü ve sorumsuzluğuyla” bağdaştıran grup, çoğu kişinin de insanlık dışı muameleye maruz kaldığını ve fiziksel bütünlüğünün geri dönülmez bir şekilde zarar gördüğünü iddia ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.