Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kira bir yandan, faturalar diğer yandan: Barselona’da ebeveynleriyle yaşayanların sayısı artıyor

Ekonomik kriz sonrası İspanya’da, Barselona gibi metropollerde yaşayan orta sınıflarda prekaryalaşma (güvencesizleşme) durumu daha görünür oldu. Hayat pahalılığı ve yükselen ev fiyatlarının vurduğu orta sınıf üyeleri arasında, yaşı ilerlediği halde halen anne ve babalarıyla oturanlar ya da ebeveynlerinin yanına dönenlerin sayısı artıyor. Bu insanlar kendi evlerine çıkamıyor çünkü metropollerdeki ev fiyatları hayli yüksek. Le Monde’un haberini aktarıyoruz:

Onlardan biri olan ve isminin açıklanmasını istemediği için Joan adını kullanan İspanya vatandaşı “Eskiden bir dairem ve arabam vardı, ailemi İbiza’ya tatile götürürdüm” diyor. Joan 2010 yılından önce çok uluslu bir tekstil şirketinin finans departmanında çalışıyordu. Ancak krizin etkisiyle işini kaybetti. Daha sonra Barselona’da bir bar açtı. Ancak işler barda da iyi gitmedi, öyle ki ailesi ve bebeğiyle barın arka kısmına taşınmak ve yaşamak zorunda kaldılar.

Joan 1 Mayıs günü oynanacak Barselona-Liverpool maçı ile biraz müşteri çekebileceğini düşünüyordu ancak en fazla 300 euro kazanmayı umuyordu: “Eskiden olsa 1400 euro civarı kazanırdım, oysa şimdi insanlar daha az dışarı çıkıyor, daha az tüketiyor.

Joan aslında İspanya’da gaz, su ve elektrik faturalarını ödemekte zorlanan ancak sosyal yardımlara başvurmayı aklının ucundan bile geçirmeyen orta sınıfı temsil ediyor. Joan “Hiçbir zaman sosyal yardım alan tarafta olacağımı düşünmezdim. Eşim ailemiz adına sosyal yardıma başvurdu. Ancak başvurduğumuz kurum bize elektriklerimiz kesilmesin diye fatura ücretlerimizi azaltmamızı söyledi” diyor. Joan ayrıca, 40 yaşındaki arkadaşlarının yarısının ebeveynleriyle yaşadığını sözlerine ekliyor.

Barselona merkezli Metropol ve Bölge Çalışmaları Enstitüsü, kentte yaşayan ailelerin yüzde 37’sinin bütçelerinin yaklaşık yüzde 40’ını eve ve evle ilgili giderlere aktardığı bilgisini paylaşıyor. Bu yüzden orta sınıf üyesi olarak adlandırılan pek çok İspanyol bugün ebeveynleriyle yaşamayı ya da onların yanına dönmeyi tercih ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.