Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

S-400 /F-35 krizi: ABD “İki hafta süreniz var”, Akar “Yaptırımlar için hazırlık yapıyoruz”

Amerikan haber kanalı CNBC, ismini vermediği kaynaklara dayanarak, Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemleri ile F-35 savaş uçakları arasında tercih yapmak için iki haftadan biraz fazla süresi olduğunu yazdı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, ABD’nin S-400’ler nedeniyle uygulaması olası yaptırımlara hazırlandıklarını söyledi. Akar, Türk askerlerinin Rusya’da S-400 eğitimine başladığını da duyurdu.

Dün akşam iftar yemeğinde, “F-35 ortaklık protokolünün herhangi bir yerinde ‘Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır’ diye bir madde var mı?” diye soran Bakan Akar, ABD’nin S-400’ün parçaları Türkiye’ye gelince “CAATSA yaptırımları”nı harekete geçireceğini söylediğini hatırlattı ve  “Biz duygusal hareketler yapıp herhangi bir yanlışa düşmemek için sükûnetle, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir duruma gelindiğinde ne yapılabilir, onların da hazırlıklarını yapıyoruz” dedi. Akar, ABD’nin 28-29 Mart’ta Patriot’larla ilgili yeni bir teklif yaptığını da doğruladı; “Biz SAMP-T, Patriot için görüşüyoruz; S400’leri alıyoruz” dedi.  

Akar’ın konuştuğu saatlerde Amerikan haber kanalı CNBC ise, ismini vermediği kaynaklara dayanarak, Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemleri alımından vazgeçmesi için iki haftadan biraz fazla süresi olduğuna dair bir haber yayınladı. Amanda Macias imzalı haberde, Ankara’nın S-400 alımından vazgeçmemesi halinde ise, F-35 projesinden sipariş ettiği uçakları almadan çıkarılacağı, Amerikan yaptırımlarına maruz kalacağı ve hatta NATO’dan da tepki göreceği bildirildi.

CNBC’ye konuşan kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye S-400 yerine Amerikan Patriot hava ve füze savunma sistemlerini satın almasını önerdiğini, bu konuda karar vermek için tanınan sürenin uzatılmayacağını ve masadakinin Washington’ın son teklifi olduğunu vurguluyor. Nitekim CNBC, bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin şu sözlerini de aynen aktarıyor haberinde: “Türkiye’nin S-400’ü satın alması durumunda gerçekten çok olumsuz sonuçlarla karşılaşacağının altını çiziyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.