Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’nın ilk ekolojik camisi Cambridge’de yapıldı: Masrafların büyük kısmı Türkiye hükümeti tarafından karşılandı

Reuters’in haberine göre, Avrupa’nın ilk ekolojik camisi Cambridge’de yapıldı. İklim aktivistleri iklim değişikliğine karşı savaşılırken, dünyanın en hızlı büyüyen inançlarından biri olan İslam’ın ve ona inananların desteğinin çekilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorlar. İşte bu noktada Cambridge Merkez Camisi devreye giriyor.

Avrupa’nın ilk ekolojik camisi dünyaca ünlü İngiliz üniversitesi Cambridge’de mayıs ayında açıldı. Caminin en önemli özelliklerinden birisi ise ekolojiye duyarlı olarak tasarlanmış ve yapılmış olması.

1970’lerde Cat Stevens adıyla tanınan ve daha sonra Müslüman olan şarkıcı Yusuf İslam ise caminin, Müslüman topluluğunun ruhsal olarak kalbini oluşturduğunu söyledi. Yusuf İslam, Müslümanlar’ın iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli bir rolleri olabileceğini söyledi. Yusuf İslam Müslümanlar’ın çoğunun iklim krizinde yeterli oranda katkı sunmadıklarını da ekledi.

Masrafların çoğunu Türk hükümeti karşıladı

Yaklaşık 30 milyon dolara malolan ve yapım masraflarının çoğunu Türk hükümetinin karşıladığı caminin en önemli özelliklerinden birisi ise ekolojiye duyarlı olarak tasarlanmış ve yapılmış olması. Caminin sulama sistemleri yağmur sularını biriktirerek bahçeyi sulayacak. Cami ayrıca karbon salınımı yapmamak üzere tasarlandı.

Cambridge Üniversitesi’nde Profesör olan Timothy Winter ise “Kur’an doğal dünyanın güzelliğini ve uyumunu, Allah’ın yaratma gücünün ve bilgeliğinin işareti olarak vurgular” dedi. Winter “İklim değişikliğine ve türlerin yok olmasına karşı mücadele sadece insanın hayatta kalmasıyla ilgili değildir, bu aynı zamanda Allah’ın verdiklerine saygı duyma ve onları koruma mücadelesidir” diye ekledi.

2015 yılında Müslüman inancının liderleri bir araya gelmiş ve iklim değişikliğine karşı Müslümanlar’ı daha aktif rol almaya itecek bir deklarasyon yayınlamışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.