Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evrimsel tarihi değiştirebilir: Kanada’da 1 milyar yıllık mantar fosili bulundu

Bilim insanları Kanada’nın kutup bölgesinde bulunan, fosil parçalarından çıkan mantarı konuşuyor. Çalışmalara göre, söz konusu fosiller dünyanın en eski mantarını içeriyor. Fosilin 900 milyon ile 1 milyar yıl arasında olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları bu fosili kutup okyanusunun sınırında bulunan Viktorya Adası’nın güneyindeki bölgede buldular. Bu bölgedeki kayalıklardan toplanan şistler (kolayca yapraklara ayrılabilen, silisli, alüminli tortul kayaçların genel adı) daha sonra testlere tabi tutuldu. Testler sonucunda şistin “Northwestern Territories” olarak adlandırılan bölgede 900 milyon ile 1 milyar yıl arasında oluştuğu ortaya çıktı. Daha önce bilinen en eski mantar Wisconsin’deki 450 milyon yaşındaki fosildi. Kanada’da bulunan mantar ile rekor 500 milyon yıl daha geriye gitmiş oldu.

Northwestern Territories

Bulgularını Nature dergisinde paylaşan bilim insanları, fosili mikroskop altında incelediklerini ve mantar özelliği gösterdiğini yazdı. Belçika’daki Liege Üniversitesi’nde görev yapan ve makalenin yazarlarından biri olan Corentin Loron “fosilin çok iyi korunduğunu ve içinde halen organik bileşenler olduğunu” belirtti.

Mantarlar ekosistemde oldukça önemli bir rol oynuyorlar. Doğada bulunan organikleri parçalarına ayırıp, besleyici özellikte bulunanları doğaya geri kazandırıyor ve böylece bitkilerin büyümesine imkan veren bir özellik sergiliyorlar.

Bu buluşun insanlık tarihinde bir başka sonucu daha olabilir. Aynı evrim ağacından gelen mantarlar ve hayvanlar bir noktada ayrışıp farklı türler oluşturmuştu. Eğer mantarın tarihi 1 milyar yıl öncesine gidiyorsa, hayvanlar da 1 milyar yıl önce evrimleşmiş olabilir. Loron “Eğer bu gerçekten mantarsa, o zaman etrafta hayvanlar da olmalı. Bunların illaki dinozorlar gibi büyük hayvanlar olması gerekmiyor, belki de sünger gibi bir hayvan da olabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.