Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongresi’nden Ankara’ya geçit yok : Ya F-35 ya S-400

ABD Kongresi, Türkiye’nin Rus füze savunma sistemi S-400’leri alma konusundaki ısrarını cezalandırmaya kararlı görünüyor. Hem Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde hem de Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da hazırlığı yapılan yasa tasarılarının mesajı net: S-400 varsa F-35 yok.

Nitekim dün Senato’da, Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda kabul edilen “2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” (NDAA) tasarısında, Türkiye’nin S-400 alması halinde F-35 programından çıkarılması öngörülüyor. Tasarıda, Ankara’nın S-400’leri almadığına ve daha sonra da almayacağına dair Amerikan Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından teminat alınmadıkça, Türkiye topraklarına F-35 uçakları ya da ilgili ekipman ve fikri mülkiyetin transferi için fon ayrılması yasaklanıyor.

Önümüzdeki haftalarda Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu da, savunma bütçesi tasarısının kendi hazırladığı versiyonunu açıklayacak. Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu bu çerçevede, mayıs ayı başında, ABD’deki F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatı için federal bütçe kullanımını yasaklayan bir kararı kabul etmişti.  

NDAA’in yasalaşması için, Kongre’nin iki kanadının üzerinde uzlaşacakları ortak bir metni kabul etmesi gerekiyor.

Bu arada, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu da 10 Mayıs’ta sunulan ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması halinde F-35 programından çıkarılması çağrısı yapan karar tasarısını çarşamba günü kabul etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.