Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brunei Sultanı gelen tepkiler üzerine fahri Oxford derecesini iade etti

Brunei Sultanı Hasan el Bulkiye, eşcinsel ilişki ve zinada bulunanlara recm (taşlanarak idam) cezası getirme girişiminden sonra, dünya çapında yükselen tepkilerin ardından Oxford Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri hukuk derecesini iade etti.

Bu yıl nisan ayında yaklaşık 120 bin kişi 1993’te el Bulkiye’ye verilen fahri dereceyi iptal etmesi için Oxford Üniversitesi’ne hitaben kaleme alınan dilekçeye imza attı. Fakat tam da Oxford Üniversitesi dereceyi gözden geçirirken petrol zengini ülkenin sultanı, dereceyi kendisi iade etmeye karar verdiğini açıkladı.

Sultan geri adım atmıştı

3 Nisan’da sunulan tartışmalı yasanın ardından aralarında George Clooney ve Elton John’un da olduğu çok sayıda ünlü isim Sultan’a tepki göstermiş, bazı seyahat acenteleri de Brunei reklamlarını yayından kaldırmıştı. Ayrıca hak örgütlerinden, Sultan’a ait otellere boykot çağrıları yapılmıştı.

Her ne kadar “yasanın değerinin sonradan anlaşılacağını” söyleyip kendini savunsa da Sultan el Bulkiye, tepkileri yumuşatmak için idam cezası için yürürlükte olan moratoryumu, eşcinsel ilişki, zina ve tecavüz suçları için öngörülen recm cezasının infazını kapsayacak şekilde genişletmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.