Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’ın “en çok aranan cihadcı”sı Zakir Musa öldürüldü

Hindistan’ın “en çok aranan cihadcı militanı” olan El Kaide üyesi Zakir Musa’nın Keşmir’de öldürüldüğü açıklandı.

Hindistan ordusundan yapılan açıklamaya göre Musa, ordu güçleri tarafından Keşmir’in güneyindeki evinde tuzağa düşürülerek öldürüldü. Hindistan medyasında ünlü cihadcının öldürülmesi “büyük bir zafer” olarak gösterildi.

Keşmir’in en önemli silahlı gruplarından biri olan Hizb-ul Mücahidin’in eski üyelerinden olan Musa, 2017 yılında El Kaide’ye bağlılığını bildirmişti.

Keşmir’de Zakir Musa’nın tişörtünü giyen bir protestocu.

Gerçek adı Zakir Reşit Bad olan Musa’nın öldürülmesinden sonra, Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir’de protesto gösterileri düzenlendi. Gazetecilere göre Musa’nın cenazesine 10 binden fazla kişi katıldı.

BBC’ye konuşan Keşmirli gazeteci Sameer Yasir, bölgenin yeniden hareketlendiğini, sabahtan beri protestocuların polisle çatıştığını aktardı. İnternet bağlantısının kesildiği bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Hindistan ve Pakistan’ın kronik sorunu: Keşmir

Keşmir, yaklaşık 70 yıl önce Britanya’dan bağımsızlığını kazandıklarından beri Pakistan ve Hindistan arasında çözülemeyen, kronikleşmiş bir sorun. Keşmir, iki ülke arasındaki üç savaştan ikisinin merkezinde bulunuyor.

Hindistan, Pakistan’ı bölgedeki militan grupları desteklemekle suçluyor. Pakistan ise bu iddiaları reddediyor.

1989’da Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede Müslüman grupların Hindistan’a karşı başlattığı ayaklanma, halen devam ediyor. Şiddet, yüksek işsizlik ve yoğun güvenlik önlemlerinden boğulmuş Keşmir’de devam eden çatışmalar, 30 yılda 70 bin kişinin hayatına mal oldu.

Bu yıl 14 Şubat’ta, Pakistan tarafından desteklendiği öne sürülen Ceyş-i Muhammed adlı silahlı örgütün 45 Hindistan askerini bir bombalı saldırıda öldürmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden gerilmişti. Sonrasında Hindistan Ceyş-i Muhammed grubuna ait büyük bir eğitim kampını bombalamış, Pakistan ise Hindistan’a ait bir savaş uçağını düşürdükten sonra ele geçirdiği Hindistanlı pilotu “barış jesti” olarak serbest bırakmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.