Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da hükümet düştü: Dünyanın en genç başbakanı Kurz milletvekillerinden güvenoyu alamadı

Avusturya’da Başbakan Sebastian Kurz ve hükümeti parlamentoda yapılan güvenoylamasını kaybetti. Oylama, Kurz’un eski koalisyon ortağı Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) lideri ve eski Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin karıştığı video skandalı nedeniyle yapılmıştı. FPÖ’nün skandal nedeniyle koalisyondan ayrılmasının ertesinde, eylülde yapılacak erken seçimlere kadar iktidarda kalmayı uman Kurz, FPÖ’lü vekillerin ana muhalefetteki Sosyal Demokratlar’la (SPÖ) birlikte aleyhinde oy kullanması sonucunda koltuğunu kaybetti. Seçimlere kadar ülkeye kimin hükümet edeceğine şimdi Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen karar verecek.

Muhafazakâr Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) lideri olan Kurz, ülke tarihinde güvenoylamasıyla iktidarı kaybeden ilk siyasetçi oldu. 32 yaşındaki Kurz dünyanın en genç hükümet başkanı olarak da tarihe geçmişti.

Parlamentoda yapılan özel oturumda SPÖ, biri başbakan diğeri hükümet aleyhinde iki güvensizlik önergesi verdi. 183 üyeli parlamentoda 52 sandalyesi bulunan ÖVP, aşırı sağcı FPÖ’nün 51 milletvekilinin muhalefetle beraber hareket etmesi sonucu oylamayı kaybetti.  

Oylama sonrasında Kurz, Facebook’tan yaptığı açıklamada diğer partileri “intikam oyunları” oynamakla suçladı, son kararı ise eylülde seçmenin vereceğini yazdı. SPÖ ise Kurz’un daha işin en başında, hükümeti FPÖ ile kurmakla hata ettiğini savunuyor.

FPÖ lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin, 2017’deki seçim öncesinde potansiyel bir Rus yatırımcıya, seçim kazandıracak medya desteği karşılığında kamu ihalesi vaat ettiğine dair gizli kamera kayıtları 10 gün önce yayınlanmış; Strache görevinden istifa ederken Başbakan Kurz da erken seçim çağrısı yapmak zorunda kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.