Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa, Irak’ta idam cezası alan üç IŞİD’li vatandaşını infazdan kurtarmak için harekete geçti

Fransa, Irak’ta IŞİD üyesi oldukları gerekçesi ile idama mahkum edilen üç vatandaşının cezalarının infaz edilmesini önlemek için harekete geçti. Fransa’nın ilkesel olarak “ne zaman ve nerede olursa olsun” ölüm cezasına karşı olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, sözkonusu üç vatandaşına temyiz başvurusu için destek verileceğini duyurdu. Adı geçen üç kişi pazar günü görülen duruşmada ölüm cezasına çarptırılmıştı. Fransa daha önce, IŞİD mensubu vatandaşlarının yakalandıkları ülkelerde yargılanmasını tercih ettiğini ve bu ülkelerde ölüm cezası bulunsa dahi iadelerini istemeyeceğini açıklamıştı.   

Sözkonusu IŞİD mensupları, Kevin Gonot, Leonard Lopez ve Salim Machou, Suriye’de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından yakalandıktan sonra yargılanmak üzere Irak’a gönderilmişti. Gonot, Lopez ve Machou dışında Suriye’de yakalanıp Irak’a teslim edilmiş olan 10 Fransız vatandaşı IŞİD mensubu daha bulunuyor.

Irak mahkemeleri 2018’den bu yana, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu yüzlerce yabancı uyruklu kişiyi, IŞİD mensubu oldukları gerekçesiyle, çok hızlı görülen davalarda ömür boyu hapis ya da idam cezasına mahkum etti.    

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.