Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’den İsrail ve Güney Kıbrıs’a “Rusya’ya karşı safları sıklaştırın” çağrısı

ABD, İsrail ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki işbirliğinin derinleşmesini istiyor. Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel, “Doğu Akdeniz’de barışı pekiştirmek ve bölgedeki Rus nüfuzuna karşı koymak için” iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüştükten sonra açıklama yapan Engel, ülkesinin bölgede “temel demokratik değerleri paylaşacak dost ülkeler” arayışında olduğunu da söyledi.

Engel ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı 32 yıllık silah ambargosunun ise yakında kaldırılmasının beklendiğine işaret etti. “Artık 1970’lerde yaşamıyoruz ve her soruna yeni bir bakış açısıyla bakmak zorundayız” diyen Amerikalı siyasetçi, Kongre’nin üzerinde çalıştığı Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen yasa tasarısına atıfta bulundu.

Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Engel (sağda) Güney Kıbrıs’ı ziyaret etti.

2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji İşbirliği Yasası isimli tasarı, bölgedeki doğalgaz arama ve çıkarma faaliyetlerine ABD desteğinin yanı sıra, söz konusu ülkelerle olan güvenlik ve enerji işbirliği faaliyetlerini artırmayı hedefliyor. Adaya silah satışını yasaklayan ambargoyu kaldırma planlarına da yer verilen tasarı, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımını da kapsıyor. Tasarı metninde “S-400 hava savunma sistemini Rusya Federasyonu’ndan satın alma planlarını sürdürdüğü sürece, F-35’lerin Türkiye’ye transferi engellenmeli” deniliyor.

Temsilciler Meclisi’nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Engel’in adaya yaptığı ziyaret, Kıbrıslı Rumlar’ın önümüzdeki iki yıl içinde sekiz ayrı noktada daha sondaj gerçekleştireceklerini ilan etmesini izliyor. Güney Kıbrıs adına Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmaları yürüten ABD merkezli ExxonMobil şirketi ve Katar devletine bağlı Qatar Petroleum geçen şubat ayında bölgede şu ana kadarki en büyük rezervi keşfettiklerini duyurmuşlardı. Kıbrıslı Rumlar’ın bölgede doğalgaz arama ruhsatı verdiği şirketler arasında İtalyan Eni, Fransız Total ve ABD’li Noble Energy de bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.