Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

S-400 krizi Yunanistan’a yaradı, Washington-Atina hattında savunma işbirliği derinleşiyor

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almaktaki kararlılığı nedeniyle ABD ile ilişkilerinin gerilmesi, Yunanistan’a yaramış görünüyor. Kathimerini gazetesi, Washington ve Atina arasında savunma alanındaki işbirliğini derinleştirmek ve Yunanistan’daki Amerikan askeri varlığını artırmak üzere görüşmeler yapıldığını yazdı. Gazete ABD’nin Larissa’daki askeri üste daha fazla sayıda insansız savaş uçağı konuşlandırmayı planladığını, Ege Denizi’ndeki Yunan limanlarına daha fazla sayıda Amerikan savaş gemisinin demirlemesinin beklendiğini ve iki ülke arasında daha fazla sayıda ortak askeri tatbikata yapılacağını yazıyor. Habere göre, Amerikan helikopterleri Stefanovikeio hava üssünü kullanmaya devam edecek; Doğu Akdeniz’e uçuşlarda ise yakıt ikmali için Dedeağaç ya da Selanik limanları kullanılacak.

Geçen hafta Amerikalı Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ile Demokrat Senatör Bob Menendez tarafından Kongre’ye sunulan “Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji İşbirliği” kanun tasarısı özellikle Yunanistan’a askeri desteğin artırılmasını öngörüyordu. “S-400 ısrarı” nedeniyle F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatına kısıtlama getirilmesini öngören tasarı, Doğu Akdeniz’de İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında kurulan enerji ve güvenlik ortaklığına tam destek verilmesini istiyor. 1987 yılından beri yürürlükte olan Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılmasını da içeren tasarıda yer bulan diğer düzenlemeler ise şöyle:

  • ABD, İsrail, Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs arasındaki enerji işbirliğini arttırmak için “Birleşik Devletler-Doğu Akdeniz Enerji Merkezi”nin kuruluşuna onay verilmesi,
  • Yunanistan’a 3 milyon dolarlık askeri destek sağlanması,
  • Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs’a 2’şer milyon dolarlık askeri eğitim desteği sağlanması,
  • Beyaz Saray’dan Kongre’ye Doğu Akdeniz’deki ülkelerle kapsamlı enerji ve güvenlik işbirliği stratejisi ve bölgedeki Rusya ve diğer ülkelerin zararlı aktiviteleri hakkında rapor sunmasının talep edilmesi (Bu madde Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın hava sahası ihlalleri konusunda Kongre’ye rapor sunulması anlamına geliyor).

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.