Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Heyet Tahrir Şam örgütünden Ankara’ya İdlib’de destek çağrısı”

Suriye’nin İdlib vilayetinde kontrolü elinde bulunduran El Kaide uzantısı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütü, Türkiye’ye bölgedeki mevzilerini güçlendirme çağrısı yaptı. Terör örgütü kabul edilen HTŞ’nin “Kurtuluş Hükümeti” adıyla kurduğu yönetimin başkanı Fawaz Hilal, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Ankara’nın İdlib’deki askeri varlığını takviye etmemesi durumunda İdlib’in kontrolünü geri almak isteyen Suriye ordusunun Türkiye sınırına dayanacağı uyarısı yaptı. Hilal, “Hama’nın kuzeyinde ve İdlib’in güneyinde oluşturduğumuz savunma hatları çökerse, Suriye ordusu Türkiye sınırına kadar girer” dedi.

Moskova, Ankara ve Tahran arasında 2017’de varılan Soçi mutabakatı çerçevesinde, Türkiye’nin İdlib’de HTŞ’nin etkinliklerini denetlemek ve çatışmasızlık tesis etmekle görevli 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. Fawaz Hilal, mayıs ayı başında iki Türk askerinin Suriye ordusunun açtığı ateşte yaralandığını hatırlatarak, “Türk mevzilerinin oluşturulmasına halka koruma sağlayacağı umuduyla izin verilmişti. Ancak durum, bu mevzilerin kendilerini de koruyamadığını gösteriyor” diyerek, Türkiye’den bu mevzileri korumasını ve Rus ve Suriye jetlerinin bölgeye yönelik bombardımanlarını engellemelerini beklediklerini söyledi.  

Geçen yıl Türkiye’nin çabasıyla İdlib’in güneyinde silahtan arındırılmış bir hat oluşturulmuştu. Son haftalarda bu hatta Suriye ordusu ve İdlib’deki muhalif gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Suriye rejimi, muhalif grupların saldırılarına karşılık olarak İdlib’e operasyon düzenlemek zorunda kaldığı iddiasında.

Reuters dün, Ankara’nın İdlib’de desteklediği bazı muhalif gruplara Suriye ordusunun Rusya’nın desteğiyle İdlib’e düzenleyeceği geniş çaplı bir saldırının püskürtülmesi için, silah gönderdiğini yazmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.