Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tükenmişlik ve video bağımlılığı artık resmen hastalık

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen hafta sonu Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’nın 11. revizyonunu (ICD-11) açıkladı. Buna göre, çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak görülen tükenmişlik (burn-out) sendromu, resmi anlamda tıbbi bir hastalık olarak sınıflandırıldı. Buna ek olarak, video bağımlılığı da yeni hastalıklar arasında yerini aldı.

DSÖ’ye göre, tükenmişlik hastalığı işyerinde yaşanan stresin başarılı bir şekilde yönetilememesi ile ortaya çıkıyor. ICD-11 revizyonunda, tükenmişlik iş ve işsizlik ile ilgili hastalıklar bölümünde yer aldı. Daha önce de ABD’de konunun uzmanları özellikle doktorların maruz kaldığı tükenmişliğin bir toplumsal sağlık krizi olduğunu belirtmişti.

Peki tükenmişlik hastalığının temel belirtileri nedir:

  • Enerji yoksunluğu ve yorgunluk,
  • Birinin işiyle arasına mental bir mesafe koyması ya da işle ilgili güçlü negatif düşünceler,
  • Profesyonel verimlilikte düşüş.

ICD-11 raporunda revizyona uğrayan ve hastalık sayılan bir başka unsur ise video oyun bağımlılığı. Ancak bu revizyon özellikle video oyun alanında üretim yapan şirketleri telaşa düşürmüş durumda. Geçen cumartesi günü toplanan Entertainment Software Association’da (Eğlence Yazılım Derneği) hazır bulunan oyun şirketleri DSÖ’den bu revizyonu tekrar gözden geçirmesini talep etti. Video oyun bağımlılığının hastalık sayılması, buna karşı toplumsal bilinci artıracağından dolayı şirketlerin kârlılık payının düşme ihtimali öne çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.