Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak, IŞİD şüphelilerinin 188 çocuğunu Türkiye’ye gönderdi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Irak yargısından gelen açıklamalara göre Bağdat hükümeti, IŞİD’li olduğundan şüphelenilen Türkiye vatandaşlarından olma 188 çocuğu bugün (29 Mayıs) Türkiye’ye gönderdi.

Iraklı bir yargı yetkilisi, grubun içinde sınırdan kaçak geçtiği için hüküm giymiş birkaç “yetişkinin” de olduğunu söyledi. Irak’ta 9 yaşından büyük çocukların cezai ehliyeti bulunuyor.

Hakim Abdül-Settar el Birkdar açıklamasında “Terör dosyalarından ve yabancı şüphelilerden sorumlu merkezi soruşturmalar mahkemesi, Irak’taki IŞİD teröristleri tarafından geride bırakılan 188 çocuğu Türk tarafına teslim etmiştir” dedi.

Birkdar, Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin, Bağdat’taki Türkiye Büyükelçiliği’nden bir temsilcinin ve aralarında UNICEF’in de bulunduğu uluslararası örgütlerin temsilcilerinin de çocukların uçağa bindirilmesi sırasında hazır bulunduğunu sözlerine ekledi.

Irak hapishanelerinde IŞİD’lilere ait binden fazla çocuk bulunuyor

Reuters’a göre, Irak hapishanelerinde IŞİD’li ailelere ait 1100 kadar çocuk bulunuyor. Bunların arasından en az yedisi, kötü hapishane koşulları nedeniyle hayatını kaybetti.

Yüzlerce çocuğa ise sınırdan kaçak geçiş ya da IŞİD üyesi olmak gibi suçlardan dava açılmış durumda. 9-18 yaşları arasındaki 185 çocuk birkaç aydan 15 yıla kadar hapis cezalarına çarptırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.