Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye-ABD çifte vatandaşı ve NASA çalışanı Serkan Gölge tahliye edildi

Yaklaşık üç yıldır Türkiye’de cezaevinde bulunan Türkiye-ABD çifte vatandaşı ve NASA çalışanı Serkan Gölge tahliye edildi. Haberi doğrulayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Gölge’nin “bir an önce evine dönebilmesinin” sağlanması için Türk yetkililere çağrı yaptı. Ortagus Türkiye’de tutuklu bulunan diğer ABD vatandaşı çalışanların yargı süreçlerini izlemeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı “FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan hükümlü olan Gölge’nin “denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak” tahliye edildiğini duyurdu.

Serkan Gölge’ye “terör örgütü üyeliğinden” 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, itiraz sonucu mahkeme suçu “terör örgütüne yardım”a çevirerek cezayı 5 yıla düşürmüştü.

Davayı en başından itibaren izleyen gazeteci Tuğba Tekerek, Gölge’nin tatil için geldiği Türkiye’de isimsiz ihbar ve “1 dolar bulundu” denilerek tutuklandığını hatırlattı.

NASA’nın Mars’a insanlı yolculuk projesinde çalışmış olan Gölge, geçen yıl ağustos ayında Tekerek’e verdiği mülakatta “bomboş bir dosya ve hukuka aykırı delillerle” alıkonulduğunu belirterek, “Bu şekilde tutulmam rehin olduğumun göstergesi” demişti.

Serkan Gölge’nin serbest bırakıldığı haberi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Donald Trump’ın yaptığı telefon görüşmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Nisan ayında ABD Kongresi’ne, Türkiye’de ABD vatandaşlarının ve ABD diplomatik misyonlarında çalışan Türklerin tutuklanmasından sorumlu üst düzey Türk yetkililere yaptırım uygulanmasını öneren bir tasarı sunulmuştu. Tasarıda ABD yönetiminden, “haksız tutuklamalardan” sorumlu tüm üst düzey Türk yetkililere yaptırım uygulaması, bu yetkililerin ABD’ye girişlerinin yasaklanması ve ABD’deki mal varlıklarının dondurulması istenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.