Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fotoğraflarla Jean-Michel Basquiat ile Andy Warhol’un ikonik dostluğu

Andy Warhol ve Jean-Michel Basquiat, 20. yüzyılın en bilinen sanatçılarıydı.

“Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak” sözünün sahibi Warhol, pop-art akımının en önemli temsilcilerinden biriydi. Önce SAMO takma ismiyle New York’ta yaptığı graffitilerle, 1980’lerden sonra neo-ekspresyonist (yeni dışavurumcu) resimleriyle üne kavuşan Basquiat ise uluslararası bilinirliğe sahip ilk Afro-amerikan ressamdı.

Warhol ve Basquiat arasındaki ikonik dostluk, Basquiat’ın henüz sokaklarda yaşadığı ve ünlü olmadığı dönemlerde başlamıştı. Basquiat, sokakta gördüğü Warhol’u takip etmiş ve yaptığı kartpostalları ona satmak istemişti. Kartpostalları çok beğenen Warhol, o gün birkaç tanesini satın almıştı. Bir süre sonra Basquiat, Warhol’un en yakın arkadaşı ve en büyük rakibi haline geldi.

İkilinin arasındaki bu sancılı dostluk ve rekabet, Taschen yayınevi tarafından yayınlanan “A new book Warhol on Basquiat: The Iconic Relationship Told in Andy Warhol’s Words and Pictures” (Warhol, Basquiat’tan bahsediyor: Andy Warhol’un Sözleri ve Resimlerinde Anlatılan İkonik İlişki) adlı kitapla gün yüzüne çıktı.


Warhol ve Basquiat, Warhol’un stüdyosunda. 15 Ağustos 1983 © Andy Warhol Vakfı

Warhol ve Basquiat, Warhol’un Broadway’deki stüdyosunda “Problems” tablosunu yapıyor. 27 Mart 1984 © Andy Warhol Vakfı

Andy Warhol: 12 Nisan 1984 Perşembe – “Basquiat geldi. Tüm gece dışarıdaymış. Ortak tablolarımızdan biri üzerinde çalışmak için onu ikna ettim. Spagetti yemek istedi, La Colonna’dan sipariş ettik.”


Basquiat, Warhol’un stüdyosunda resim yapıyor. 16 Nisan 1984 © Andy Warhol Vakfı

Andy Warhol: 16 Nisan 1984 Pazartesi – “Basquiat stüdyoda yerde resim yapıyordu, pek konuşkan olduğu söylenemezdi. Sanırım bu gece hiç uyumayacak.”


Warhol ve Basquiat, Broadway’deki Mary Boone Galerisi’nin önünde. 3 Mayıs 1984 © Andy Warhol Vafkı

Andy  Warhol: 3 Mayıs 1984 Perşembe – “Basquiat aradı ve sergisini izlememiz için Mary Boone Galerisi’ne gelmemizi istedi. Ben de Jay ve Benjamin’i de yanıma alıp gittim, sergi harika görünüyordu ama Basquiat çok gergindi.”

Warhol ve Basquiat, Schnabel’in sergi açılışını ziyaret ettikten sonra Indochine’de akşam yemeği yiyor. 2 Kasım 1984 © Andy Warhol Vakfı

Andy Warhol: 2 Kasım 1984 Cuma – “Sabah 07.00’ye kadar çalıştım. Julian Schnabel’in yeni sergisinin açılışı vardı, sonra oraya gittim. Resimleri hakkında şakalar yapıyordum, meğerse hemen yanımdaymış, ama beni duyduğunu sanmıyorum. Duvarda bir sürü tabak vardı. Schnabel, üniversitedeyken Mickey Ruskin’de kısa süre aşçı olarak çalıştığını söyledi.


Basquiat ve Warhol, Rockefeller Merkezi’nde. 19 Eylül 1985. © Andy Warhol Vakfı

Andy Warhol: 19 Eylül 1985 – “Basquiat beni limuzinle aldı ve Steven Greenberg denen adamın Rockefeller Merkezi’ndeki ofisinde verdiği partiye gittik. Adamın ofisi ve içindeki sanat eserleri neredeyse 10 milyon dolar değerinde.”

Basquiat, Mary Boone Galerisi’nin önünde. 9 Mart 1985 © Andy Warhol Vakfı

Andy Warhol: 3 Mayıs 1984 – “Bugün hava güneşli ve çok güzeldi, çok çalıştım. Basquiat’ı aradım, o da geleceğini söyledi. Geldiği gibi birkaç esrarlı sigara sardı. Mary Boone’daki sergisinin açılışı konusunda çok gergin olduğunu söyleyebilirim. Yeni bir kıyafet istedi, alışveriş için her zamanki mağazasına gittik.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.