Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kullanılmış şırınga skandalı: Pakistan’da binlerce çocuğa HIV bulaştı

Son haftalarda, Pakistan’da çoğu çocuk olmak üzere yaklaşık 700 kişiye HIV teşhisi konuldu. Yetkililer, Pakistan’ın güneyindeki Sindh eyaletinde görülen HIV salgınının kullanılmış şırıngalardan kaynaklandığını bildirdi.

HIV, çocuklara, genellikle hamilelik, doğum ve emzirme dönemlerinde annelerinden bulaşıyor. Bu yüzden çocuklar arasında görülen bu mevcut salgın, yetkililer tarafından olağandışı bir durum olarak nitelendiriliyor. Uzmanlar, vaka sayısı arttıkça, AIDS’e neden olabilecek virüsün yayılacağından endişeleniyor.

Pakistan’ın en üst düzey sağlık uzmanı Zafar Mirza, geçen hafta katıldığı bir konferansta, güvenli olmayan şırıngaların kullanılmasının HIV vakalarındaki artışın temel sebebi olabileceğini ancak kesin nedeni belirlemek için hükümetin gereken her türlü araştırmayı yaptığını söyledi. Mirza ayrıca, “İlk araştırmalar, daha önce kullanılmış şırıngaların yeniden paketlendiğini gösteriyor. Bu durum yalnızca HIV vakalarının değil, diğer hastalıkların görülme sıklığını da artırabilir” dedi.

Ebeveynlerinin çoğu HIV negatif olan çocuklara virüs bulaştı

Salgın, ilk olarak geçen nisan ayında Ratodero kentinde fark edildi. Yerel sağlık görevlileri, çocuklarda HIV’in bir erken semptomu olan kontrol edilemez yüksek ateş tespit etti. Yapılan testler sonucunda, ebeveynlerinin çoğu HIV negatif olan bu çocukların virüse yakalandığı ortaya çıktı.

Benzer semptomları gösteren çoğu çocuğun tek bir doktor tarafından muayene edildiğini belirleyen yetkililer, doktoru, kirli şırınga kullanarak düzinelerce hastaya HIV bulaştırmak suçundan tutukladı. Doktorun avukatı ise, müvekkilinin “bölgedeki daha büyük bir krizi gizlemek için günah keçisi haline getirildiğini” iddia ediyor. Doktor hakkında yürütülen soruşturma ise halen devam ediyor.

Kirli şırıngalar, “özellikle yoksullar arasında” sıklıkla yeniden kullanılıyor

Tıbbi tesislerde şırıngaların yeniden kullanılması yaygın olarak yasak. Çünkü şırıngalar, hastalar arasında HIV, Hepatit C gibi virüsleri kolayca bulaştırabiliyor. Ancak yanlış bir uygulama olarak kabul edilmesine rağmen, Pakistan Ulusal AIDS Kontrol Programı’nın HIV/AIDS danışmanı Quaid Saeed, şırıngaların Pakistan’da “özellikle yoksullar arasında” sıklıkla yeniden kullanıldığını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Pakistan hükümetinin talebi üzerine, salgının nedenini araştırmak için bölgeye bir ekip gönderdi. Grup, bulgularını bu ay sonunda kamuoyuyla paylaşacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.