Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arnavutluk’ta yerel seçimi iptal eden Cumhurbaşkanı Meta için azil süreci başlatıldı

Arnavutluk’ta Cumhurbaşkanı Ilir Meta’nın 30 Haziran’da yapılacak yerel seçimleri siyasi kutuplaşmayı gerekçe göstererek iptal etmesi, azledilmesine neden olacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi bulunmadığını savunan iktidar partisi, perşembe günü mecliste düzenlenecek özel oturumda Meta’nın görevden alınmasını oylayacak.

Cumhurbaşkanı Meta’nın seçimleri iptal kararının gerekçesi ise muhalefetin seçimleri boykot etmesi. Demokratik Parti ile Sosyalist Bütünleşme Hareketi’nin başını çektiği muhalefet, Başbakan Edi Rama liderliğindeki Sosyalist Parti hükümetini organize suç örgütleri ile işbirliği yaparak 2017’deki seçimlere hile karıştırmakla ve yolsuzluk yapmakla suçluyor. Nitekim Demokratik Partili milletvekilleri aynı gerekçelerle şubat ayında istifalarını sunup meclisten çekilmişti. O günden bu yana da ülkede, Rama hükümetinin istifası talebiyle zaman zaman şiddet olaylarının da yaşandığı protesto gösterileri düzenleniyor. .

3 milyon nüfuslu Arnavutluk’ta iktidar da muhalefet de AB üyeliği istiyor. Nitekim hükümetin istifası talebiyle düzenlenen protesto gösterilerinde AB ve ABD bayrakları taşınıyor. Ancak AB ve ABD, muhalefet partilerinin “protesto” ya da “seçim boykotu” düzenlemek yerine iktidarla diyalog kurmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Meta: Ülkede demokratik bir seçim ortamı yok

Cumhurbaşkanı İlir Meta, pazar günü yaptığı konuşmada, “yeterli temsiliyet ve kapsayıcılık sağlayacak, gerçek ve demokratik bir seçim ortamı” bulunmadığı, muhalefetsiz bir seçimin sosyal kırılmalara neden olacağı ve nihayetinde Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne girme şansının zedeleneceği gerekçesiyle yerel seçimleri iptal etmeye karar verdiğini duyurmuştu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama

Ancak 2013 yılından beri iktidardaki Başbakan Edi Rama’nın, en büyük vaatlerinden biri olan AB üyeliğine dair beklediği haberi, yani katılım müzakerelerine başlamak için uygun koşulların oluştuğuna dair Avrupa Komisyonu’nun olumlu raporunu alalı sadece 12 gün oldu. Rama, seçim iptalinin, genişlemeye zaten çok sıcak bakmayan AB’ye müzakereleri başlatmamak için bahane olmasından endişe ediyor. Arnavutluk Başbakanı, seçim iptali açıklamasının ardından Meta’nın siyaseten intihar ettiğini ve böyle bir adım için hukuki dayanağının da bulunmadığını savunarak, yerel seçimlerin planladığı gibi 30 Haziran’da yapılacağını söyledi.

Seçimi boykot eden muhalefete ABD’ye giriş yasağı tehdidi

Bu arada Washington yönetimi de Arnavutluk’ta yaşanan krize bigane kalmadı ve yerel seçimleri boykot eden muhalefet liderlerini ABD’ye giriş yasağı ile tehdit etti. Tiran’da hem muhalefet hem de iktidar partilerinin liderleri ile görüşen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Mathew Palmer, “Seçim sürecini baltalamak, ABD’ye giriş yasağı için geçerli bir sebeptir” açıklamasını yaptı. Muhalefet liderlerinden protestolar sırasında şiddet eylemlerine başvuran taraftarlarını kınamasını da isteyen Palmer, “Bu tür davranışlar Arnavutluk’un AB yolunda ilerlemesini zorlaştırıyor” dedi. Muhalefetin 2017’deki seçimlerde hile yapıldığı iddialarına da katılmayan Palmer, Washington’un, Avrupa Komisyonu’nun Arnavutluk’la katılım müzakerelerine başlanabileceğine dair son raporunun arkasında olduğunu belirtti. Palmer 30 Haziran’daki yerel seçimlerde ABD’li gözlemcilerin de bulunacağını söyleyerek, muhalefeti boykottan vazgeçmeye de davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.