Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

S-400/F-35 krizi: ABD Temsilciler Meclisi’nden Türkiye’ye kınama, Beyaz Saray’a da “yaptırım uygula” çağrısı

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımını kınayan bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Ankara’nın S-400’leri alma kararı ile ABD ile müttefiklik ilişkisini tehlikeye attığını ve NATO’yu zayıflattığını vurgulayan tasarı metninde, Beyaz Saray yönetiminden Türkiye’nin S-400 alması durumunda ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırımlara tabi tutulması isteniyor. Oybirliğiyle alınan kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Dışişleri Bakanlığı: Karar müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmamaktadır

Karar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından “iki ülke arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmadığı” gerekçesiyle kınandı. Bakanlığın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“10 Haziran tarihinde ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ‘ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi’ başlıklı karar, evvelce de açıkladığımız üzere, Türkiye ile ABD arasındaki köklü dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Kararda Türkiye’nin dış politikası ve yargı sistemi hakkında yer verilen haksız ve temelsiz iddiaların kabul edilmesi asla mümkün değildir.

Her zaman vurguladığımız gibi, dost ve müttefik ülkeler arasında görüş farklılıklarının giderilmesinin en etkili yolu diyalog ve ülkelerin egemen kararlarına saygı gösterilmesidir. Bunun yerine, hiçbir bağlayıcılığı bulunmayan ve karşılıklı güvenin artırılmasına hizmet etmeyen kararların alınması, tehdit ve yaptırım dilinin gündemde tutulmaya devam edilmesi ve birtakım suni miatlar konulması kabul edilemez.”

Pentagon: Türk pilotların Arizona’daki üsteki F-35 uçuşları sona erdi

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Türk F-35 savaş uçaklarının Arizona’daki Luke Hava Üssü’ndeki uçuşlarının sona erdiğini bildirdi.  Reuters haber ajansına konuşan Pentagon sözcüsü Mike Andrews, “Türkiye’nin politikasında değişiklik olmadığı sürece, F-35 programının yavaşlatılması için Türk müttefiklerimizle ortak çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ajansa ismini vermeden konuşan bir başka Amerikalı yetkili ise, Luke Hava Üssü’ndeki bir komutanın, güvenlik gerekçesiyle geçen hafta Türk pilotların ve teknik ekiplerin buradaki eğitiminin durdurulmasına karar verdiğini söyledi. Yetkili, Florida’daki Eglin Hava Üssü’ndeki Türk teknik personelin bazı eğitimlerinin ise devam ettiğini aktardı.

Pentagon, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini teslim alması halinde, 31 Temmuz 2019 itibariyle dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak tanımlanan F-35 projesinden çıkarılacağı uyarısı yapmıştı.

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a hitaben yazdığı ve hafta sonu sızdırılan mektupta, S-400 planı devam ederse Türk pilotların eğitiminin de durdurulacağı belirtiliyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.