Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun ilk ve tek ses kaydı Meksika’da bir kütüphanede bulunmuş olabilir

Frida Kahlo’nun tek ses kaydı Meksika’da bir müzede bulunmuş olabilir. The Guardian’da yer alan habere göre, Meksika Ulusal Ses Kütüphanesi’nde bulunan ses kaydı, El Bachiller radyo programının pilot bölümüne ait ve bu ses kaydında Frida Kahlo’nun “Diego’nun Portresi” adlı eserini betimlediği düşünülüyor. Kayıt 1955’te Kahlo’nun ölümünden bir yıl sonra yayınlanmış.

Sanat dünyasında en çok tanınan yüzlerden biri olan Frida Kahlo’nun fotoğrafları birçok eşyada da baskı olarak kullanıldı ama Kahlo’nun sesi tam bir muammaydı. Bu sebeple de ses kütüphanesinde bulunan kayıt sanat dünyasında heyecan yarattı.

“Diego’nun Portresi”

Meksika Kültür Bakanı Alejandra Frausto da heyacan yaratan ses kaydının ünlü ressama ait olup olmadığının hâlâ incelendiğini açıkladı. Eğer inceleme sonrasında sesin Kahlo’ya ait olduğu kesinleşirse, bu kayıt Kahlo’nun ilk ve tek ses kaydı olarak tarihe geçecek.

Kahlo’nun olduğu düşünülen ses kaydında eşi ressam Diego Rivera’nın portresini şöyle betimliyor: “(Diego) Arkadaş canlısı bir yüzü ve hüzünlü bakışları olan dev, muazzam bir çocuktu. Koyu, karanlık, fazlasıyla zeki ve büyük gözleri nadiren yerinde dururdu, göz bebekleri bir kurbağanınki gibi kabarık ve çıkık göz kapaklarından neredeyse dışarı çıkardı. Gözleri, bakışlarının daha büyük bir görsel alanı içine almasını sağlardı -sanki büyük mekanlar ve kalabalıkların ressamı için yaratılmışlar gibi…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.