Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan’da Müslümanlar’a yönelik terör saldırısından yargılanan Hindu rahibe, Başbakan Modi’nin partisinden milletvekili seçildi

Hindistan’da geçen ay sonuçlanan genel seçimlerde Başbakan Narendra Modi’nin Hindistan Halk Partisi’nden (BJP) milletvekili seçilen Pragya Singh Thakur, parlamentoya giren en tartışmalı isimlerden biri. Sebebi ise geçmişteki şiddet çağrısı yapan söylemleri.

16. yüzyılda inşa edilen Babri Camisi’nin 1992’de yıkılmasından memnuniyet duyduğunu söyleyen ve Mahatma Gandhi’yi öldüren katil zanlısını “gerçek bir vatansever” olarak tebrik eden Thakur, Müslümanlar’ı hedef alan ve 10 kişinin ölümüne sebep olan bir bombalı saldırıda parmağı olduğu gerekçesiyle terörle mücadele yasası kapsamında yargılanıyor.

Sekiz yıl hapis yattı

2008 yılında Hindistan’ın batısındaki Malegaon şehrindeki Babri Camisi’nin önünde bir motosikletle bombalı saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda 10 kişi ölürken, 100’den fazla kişi de yaralanmıştı. Soruşturmada bombanın yerleştirildiği motosikletin Thakur’un adına kayıtlı olduğu belirlenirken, Thakur ayrıca sözkonusu saldırının hazırlık toplantısına katılmakla suçlandı ve sekiz yıl hapis yattıktan sonra kefaretle serbest bırakıldı.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı, Thakur’un aleyhindeki delillerin doğrulanamadığını söylese de, mahkeme bunu kabul etmedi ve Thakur’u yeniden yargılamaya karar verdi. Duruşmanın aralık ayında başlayacağı belirtildi. Thakur’un avukatı ise, suçlamalara dair “tek bir kanıt bile bulunmadığını” savundu.

Hindistan’da yükselen sağcı-militan ideolojinin yansıması

Thakur’un milletvekili adaylığı çok tartışılsa da seçimleri rahatlıkla kazanması, Hindistan’da sağcı-militan Hindu ideolojisinin artan etkisini yansıtıyor. Kampanyası boyunca seçimleri bir “dini savaş” olarak nitelendiren Thakur, Hint halkından oylarını “din”lerine, yani kendisine vermesini istedi ve 860 binden fazla oy aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.