Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail, Golan Tepeleri’ndeki yeni Yahudi yerleşimine “Trump Tepeleri” adını verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altındaki Golan Tepeleri’nde ABD Başkanı Donald Trump’ın ismini taşıyacak yeni Yahudi yerleşim biriminin temelini attı.

Trump’ın Golan’daki İsrail egemenliğini tanıma kararına teşekkür mahiyetinde olan “Ramat Trump” ismindeki yeni yerleşim biriminin temel atma törenine ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman da katıldı.

Golan Tepeleri’nde düzenlenen temel atma töreninde “tarihi bir gün” ifadesini kullanan Netanyahu, sözkonusu yerleşkeye “Trump Tepeleri” (Ramat Trump) adını vererek “İsrail’in ve şahsının kadim dostu Trump’ı onurlandırmak istediklerini” söyledi. Netanyahu, “Yahudiler ve Yahudi olmayanlar için Golan Tepeleri’ndeki inşa çalışmalarına devam edeceklerini” de sözlerine ekledi.

Netanyahu, “Son 10 yılda biz burada (Suriye sınırı) olmasaydık neler olurdu, hepimiz biliyoruz. İran ile onun kolu olan Hizbullah’ın sınıra ve genel olarak Suriye’ye hâkim olma girişimlerine karşı çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Törende konuşan ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Trump’ın kısa süre önce doğum gününü kutladığını hatırlatarak, “(Başkan için) ‘Ramat Trump’tan daha uygun bir hediye düşünemiyorum” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump da attığı tweette Netanyahu’ya hitaben, “Teşekkürler Sayın Başbakan, (bu) büyük bir onur” dedi.

Golan Tepeleri, 52 yıldır işgal altında

İsrail hükümeti, Trump’ın Golan Tepeleri’ndeki İsrail egemenliğini tanımasının akabinde yeni yerleşim birimi inşa etme kararı almıştı. ABD Başkanı Trump, geçen mart ayında Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, “Golan Tepeleri üzerinde İsrail’in egemenliğini ABD’nin resmen tanıdığını” ilan eden başkanlık kararnamesini imzalamıştı.

Resmi olarak Suriye’nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967’de İsrail ve Arap ülkelerini karşı karşıya getiren Altı Gün Savaşı’nda işgal edilmiş ve 1981 yılında da İsrail tarafından ilhak edilmişti. Tek taraflı bu ilhak, uluslararası toplum tarafından tanınmıyor ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1967 tarihli 242 numaralı Kararı uyarınca İsrail, bu bölgede halen işgalci konumunda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.