Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Latin Amerika’da 50 milyon kişi elektriksiz kaldı

Arjantin, Paraguay ve Uruguay bu pazar günü karanlığa uyandı. Yetkililere göre Arjantin’deki Yacycretá hidroelektrik santralinin elektrik aktarım sisteminde oluşan arıza, sabah saat 7’den itibaren Arjantin’in tümünü ve Uruguay’ın bir kısmını elektriksiz bıraktı. İki ülkede saatlerce hayatı felç eden elektrik arızasının ardından Uruguaylı ve Arjantinli yetkililer, tüketicilerin büyük çoğunluğuna yeniden hizmet sağlandığını duyurdu.

Kesintiden özellikle Arjantin’in kuzey şehirleri etkilendi.

Arjantin’de şimdiye dek görülmemiş büyüklükteki kesinti yüzünden yüzbinlerce kişi susuz kaldı.

Yetkililerden öğle saatlerine kadar arızanın sebebi hakkında açıklama gelmedi. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma sözü verdi. Enerji Bakanı Gustavo Lopetegui ise ülkenin elektrik altyapısının “oldukça güçlü” olduğunda ısrar etti, fakat arızanın sebebi hakkında konuşmadı.

Uruguay’ın başkenti Montevideo’da bir kadın mum yakarken.

Arjantinli yetkililer tüketicilerin yüzde 80’ine elektriğin yeniden sağlandığını belirtirken Uruguay’ın resmi enerji şirketi UTE, Uruguay’da bu oranın yüzde 88 olduğunu açıkladı.

Kesinti, Arjantin’de tren istasyonlarında hayatı durdurdu.
Arjantin’de elektriksiz kalan bir cadde.

Kesinti siyaseti etkiler mi?

Elektrik kesintisi, tam da Arjantin’de başkanlık seçimleri kampanyası başlayacakken yaşandı. Enerji meselesinin Arjantinli seçmenleri en fazla kutuplaştıran konulardan biri olduğunu hatırlatan BBC Mundo’nun Arjantin muhabiri Daniel Pardo, Başkan Macri’nin yıllardır yaşanan elektrik kesintilerinden selefi Cristina Kirchner’i sorumlu tuttuğunu belirtti.

Kirchner’in desteğini alan devlet başkanı adayı Alberto Fernandez ise enerji fiyatlarının artırılmasına rağmen kesintilerde bir azalma yaşanmadığını söyleyerek hükümeti suçladı. Hükümet ise enerji altyapısının sağlam olduğunu savunarak arızanın enerji üretimindeki bir sıkıntıdan kaynaklandığı iddialarını reddetti.

Pardo ayrıca, elektriğin hızlıca yeniden sağlanmasının ve tartışmalarda teknik meselelerin öne çıkmasının kesintinin siyasi etkisini düşürebileceğini savundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.