Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan: AB’den Türkiye’ye yaptırım uygulamasını isteyeceğiz

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama faaliyetlerinin cezalandırılması için Avrupa Birliği (AB) nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Dün olağanüstü toplanan Dışişleri ve Savunma Konseyi toplantısının ardından konuşan Çipras, Türkiye’ye yaptırım uygulanması da dahil çeşitli seçenekleri 20-21 Haziran’daki Avrupa Konseyi toplantısında gündeme getireceklerini söyledi. Çipras, “Türkiye’nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (EEZ) arama yaptığının doğrulanması halinde, AB zirvesinde yaptırım uygulanması da dahil gerekli kararların alınması için hazırlık yapılmasını kararlaştırdık” dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi’nin resmi haber ajansı, dün, Türkiye’nin adanın batısında demirlemiş olan Fatih sondaj gemisine arama faaliyetlerine kullanılacak ekipman taşıdığına dair duyumlar olduğunu, ancak bu bilgilerin doğruluğunun teyit edilemediğini yazdı.

Akdeniz’e kıyısı bulunan Avrupa Birliği üyesi yedi ülkenin (Yunanistan, İspanya, Fransa, Portekiz, Malta, İtalya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) oluşturduğu MED 7 grubu da cuma günkü toplantısının sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü sondaj faaliyetlerine son vermesini istemişti. Amerika’nın Sesi’nden Hilmi Hacaloğlu’nın haberine göre sonuç bildirisinin 21. maddesinde şu ifade yer almıştı:

“Uluslararası hukuka uygun olarak, münhasır ekonomik alanlarındaki doğal kaynaklarını araştırmak, kullanmak ve geliştirmek için egemen haklarını kullanma konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti ile olan tam desteğimizi ve dayanışmamızı yineliyoruz. Türkiye’nin uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı gösterme yükümlülüğünü hatırlıyoruz. Türkiye’nin, AB’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeki yasadışı eylemlerini kınayan çağrılarına yanıt vermesinden ve Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanlarındaki mevcut veya potansiyel sondaj faaliyetleri yürütmesinden derin bir endişe duyuyoruz. AB’den, Türkiye’nin yasadışı faaliyetlerini durdurmaması durumunda, Kıbrıs ile tam bir dayanışma içinde uygun önlemleri almasını istiyoruz.”

Bildiriye hem Türk hem de KKTC Dışişleri bakanlıklarından tepki geldi. Açıklamalarda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de “hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını, hem de Kıbrıs Türkleri’nin adanın hidrokarbon kaynakları üzerindeki eşit haklarını korumaktaki kararlılığı” vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.