Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim: “Türkiye ile çatışma istemiyoruz”

Resmi iş ziyareti nedeniyle Çin’de bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile yaptığı ortak basın toplantısında “Suriye ve Türkiye arasında çatışma istemediklerini” söyledi.

Türkiye ve Rusya’nın Astana süreci sonucunda uzlaşmaya varmasından sonra 12 gözlem noktasının kurulduğu İdlib, Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerde en sıcak konulardan.

Türkiye’nin Suriye topraklarını işgal ettiğini söyleyen Muallim, Türkiye’den bahsederek, “Nusra Cephesi’ni koruyorlar mı? Aralarında Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin de olduğu belirli terörist güçleri koruyorlar mı?” diye konuştu.

Çin, Uygurlar’ın ağırlıklı olarak yaşadığı Şincan eyaletindeki saldırılardan Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni sorumlu tutuyor.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı geçen pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye rejimi güçlerinin “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde kontrol ettiği Tall Bazan bölgesinden, Murak bölgesinde yer alan 9 numaralı Gözlem Noktası’na kasıtlı olduğu değerlendirilen top/havan atışlarıyla bir saldırı gerçekleştirildiğini” duyurmuştu. Açıklamada, saldırıya anında ağır silahlarla karşılık verildiği belirtilerek, askerlerden yaralanan olmadığı, ancak “üs bölgesindeki tesis, teçhizat ve malzemelerden bir kısmının kısmi hasar gördüğü” belirtilmişti.

Bakanlıktan 13 Haziran’da yapılan benzer bir açıklamada, Suriye rejimi güçlerinin kontrolü altındaki bölgeden bu sefer 10 numaralı Gözlem Noktası’na bir saldırı düzenlendiği dile getirilmişti.

Rusya ise ilgili açıklamasında saldırının arkasında Suriye güçleri değil, El Nusra ile ilişkili terörist gruplar olduğunu söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.