Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NYT: “Trump İran’a saldırı emri verdi sonra aniden fikir değiştirdi”

New York Times gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Donald Trump’ın dün İran’a yönelik saldırı emri verdiğini, fakat sonra kararından son anda vazgeçtiğini iddia etti.

Gazeteye konuşan askeri ve diplomatik yetkililer, İran’a ait bazı radar ve füze bataryalarının vurulmasının planlandığını, uçakların havalanıp gemilerin pozisyon aldığını fakat Trump’ın kararından vazgeçmesi sonucunda operasyonun gerçekleşmediğini aktardı.

Dün İran Devrim Muhafızları, ABD’ye ait 130 milyon dolarlık bir insansız hava aracını (İHA) düşürmüş, ABD’li yetkililer İHA’nın uluslararası hava sahasında olduğunu söylemişti. Bugün bir açıklama yapan İran Dışişleri Bakanlığı ise İHA’nın hava sahası ihlali yaptığına dair ellerinde “tartışmasız kanıtlar” olduğunu savundu.

Trump: “İran çok büyük hata yaptı!”

Trump ise dün önce “İran çok büyük bir hata yaptı” diye bir tweet atmış, ama sonra ton düşürerek gazetecilere İHA’nın düşürülmesinin “bilinçli olduğuna inanmadığını” söylemişti.

Pentagon ve Beyaz Saray’dan şu ana kadar bir açıklama gelmezken NYT, operasyondan Trump’ın fikir değişikliği yüzünden mi, yoksa lojistik veya stratejik nedenlerle mi vazgeçildiğinin anlaşılamadığını yazdı.

Habere göre, saldırı düzenlenmesi konusunda ABD üst düzey yönetiminde görüş ayrılıkları bulunuyor. Gazeteye konuşan yönetimden üst düzey yetkililer, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve CIA Direktörü Gina Haspel’in askeri bir karşılık verilmesinden yana olduklarını, ancak Savunma Bakanlığı bürokratlarının bölgedeki ABD güçlerine yönelik tehdidi artıracağı için karşı görüş beyan ettiğini anlattı.

İran: “Savaş çıkarma çabasında değiliz”

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Macid Takht-Ravançi, BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta hava aracını vurmadan önce defalarca uyarıda bulunduklarını, “Tahran’ın savaş çıkarma çabasında olmadığını, ancak kara, hava ve su sınırlarını korumaya kararlı olduğunu” söyledi.

Demokratlar tepkili

Beyaz Saray’daki Durum Odası’nda bilgilendirilen Kongre temsilcilerinin ise Donald Trump’a “gerilimi düşürme” çağrısı yaptığı bildirildi.

“Bu tehlikeli bir durum” diye konuşan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Vaşington ile Tahran arasındaki gerilimi düşürmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Dünyanın Gidişi programında ABD’nin İran’a askeri müdahalede bulunacağına dair işaretleri artık neden ciddiye almak gerektiğine dair Işın Eliçin’in analizini izleyebilirsiniz.

Gerilim tırmanışta

İran’ın ABD hedeflerine yönelik bu ilk saldırısı, Trump’ın geçen yıl nükleer anlaşmadan çekilmesiyle başlayıp geçen mayıs ayında Basra Körfezi’nde altı tankere ABD’nin İran’ı sorumlu tuttuğu saldırılarla zirve yapan ABD-İran gerilimindeki son gelişme.

Tahran bu tankerlere saldırdığı iddiasını reddederken ABD makamları, “tırmanan askeri faaliyetler ve artan siyasi gerilim”den ötürü Amerikan havayolu şirketlerinin Basra Körfezi üzerinde uçmasını yasaklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.