Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En zengin 20 ABD’li: “Servet vergisi cumhuriyetimizin yararınadır”

ABD’nin en zengin 20 milyarderi 2020 yılında göreve başlayacak yeni başkanın iklim değişikliği ile mücadele için servet vergisi getirmesini ve bunu ajandalarına almasını istedi. Sözkonusu 20 milyarder aynı zamanda, herkesin sağlığa erişim imkanlarının artırılmasını talep etti ve bu noktada ABD’nin ekonomik bir sorumluluğu olduğunun altını çizdi.

George Soros ve Disney’in veliahtlarından biri olan Abigail Disney’in de aralarında olduğu bir grup ABD’li milyarder dün yayınladıkları mektupta, ABD’nin kendi zenginlerinden daha fazla vergi alması konusunda ahlaki, etik ve ekonomik bir sorumluluğu olduğunu belirtti. Adı geçen milyarderler ABD’de en zengin yüzde 1 ile kalan vatandaşlar arasındaki servet eşitsizliğinin çok büyük olduğunu vurguladı. Bunun için servet vergisi getirilmesini isteyen milyarderler ayrıca, sağlık alanında herkese erişim imkanı tanıyan düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyetin yararına

Mektupta ayrıca, servet vergisinin iklim krizi, ekonomiyi iyileştirme ve sağlık imkanlarını düzeltme konusunda kullanılabileceği, fırsat eşitliği yaratarak demokratik özgürlükleri kuvvetlendireceği belirtildi. Mektupta dikkat çekici bir nokta ise servet vergisi mekanizmasının ABD’de cumhuriyetin yararına olduğu cümlesi.

Geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan bir rapora göre, yoksulluk ABD’de giderek ve hızla yayılıyor. Bu konuda çalışma yürüten BM uzmanı Philip Alston “Geçtiğimiz yıllarda ABD’de uygulanan politikalar en yoksul olanlardan temel güvenceleri aldı, istihdam edilmemiş olanları cezalandırdı ve sağlıkta erişimi bir vatandaşlık hakkı olmaktan çıkarıp kazanılması gereken bir varlık haline getirdi” diyor.

Rapora göre, ABD’de 41 milyon yoksul bulunurken, 18.5 milyon kişi aşırı yoksulluk içerisinde. Beyaz Saray bu raporu “önyargılı” diye nitelemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.