Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan tarihinde eşi görülmemiş kuraklık: Chennai şehrinin su kaynaklarının yüzde 99’u tükendi

Hindistan, tarihinde eşi görülmemiş bir susuzluk krizi ile karşı karşıya. Ülkenin en büyük altıncı şehri olan Chennai’de insanlar su bulmakta sorun yaşıyor.

Dört buçuk milyonun üzerinde insanın yaşadığı ve Tamil Nadu eyaletinin başkenti olan Chennai, su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan dört ana su kaynağının kurumasıyla susuzluk yaşıyor. Bu sene her gün 40 dereceyi aşan sıcaklıkla birlikte, su kaynaklarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 99 oranında bir azalma olduğu belirtiliyor.

24 Haziran’da yayınlanan uydu görüntüleri, şehrin ana su kaynaklarının geçen yılın aynı zamanına oranla ne kadar azaldığını gösteriyor. Hükümet verilerine göre su kaynakları kapasitelerinin yüzde 0,2’sine düştü. Yönetim, şehre kamyonlarla su sağlamaya çalışıyor ancak bu önlem ihtiyacı karşılamaya yetmiyor.

Chennai, su ihtiyacını karşılamak için Muson yağmurlarına bel bağladı ama normalde haziranda gelen Muson yağmurları bu yıl gecikmiş durumda. Muson yağmurları genellikle haziranın ortasına kadar şiddetli bir şekilde devam ediyor ve ülkenin üçte ikisine yağmur suyu sağlıyor. Ancak tahminlere göre beklenen yağmurlar bu sene şiddetli olmayacak ve birkaç milimetreyi geçmeyecek.

Hindistan’daki yetkililerine göre bu sorun yeni değil, geçen yıla kadar uzanıyor. Şehre yalnızca aralık ayında ortalamadan yüzde 80 daha az yağmur yağdı.

Tamil Nadu eyalet yönetimi, şehrin su ihtiyacını karşılamak için şehre her geçen yıl daha fazla su taşıdıklarını söylüyor. Ancak hükümet kaynaklarına göre Chennai, 2020 yılına kadar yeraltı suları tükenebilecek 21 Hindistan şehrinden biri olabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.