Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: Çocuğunuzun önünde ağlamak onların insani duyguları tanımasına yardımcı oluyor

Slate.fr’de çıkan habere göre, ebeveynlerin çocukların önünde ağlamaları çocuğun üzüntü gibi belirli duyguları normalleştirmesini ve gelişimini sağlıyor. Uzmanlar ağlamayı sağlamaktansa bunu çocuğun önünde yapmanın çok daha sağlıklı olduğunu ve ileriki yaşamında çocuğun işine yaracağını belirtiyor.

Anne ve babalar ağladıkları zaman, çoğunlukla çocuklarının bunu görmesini istemez ve biraz da onları koruma duygusuyla bunu gizli bir şekilde yaparlar. Ancak ilginç olan şu ki çocuğunuzun gözyaşlarınızı görmesi onları travmaya itmiyor. Bu konuda çalışma yürüten uzmanlar Tammy Lewis Wilborn ve Jillian Roberts’a göre, çocuğunuzun ağladığınıza tanık olması onların insani duyguları tanımalarını ve duygusal gelişimlerini sağlıyor.

Wilborn ve Roberts, çocukların hayatı öğrenirken insani duyguların ortak ve normal olduğunu bilmelerinin önemini vurguluyor. Öte yandan, her iki uzman da ağlama gibi duygusal ifade yöntemlerinin çocuklar tarafından öğrenilmesinin çok önemli olduğunun altını çiziyor. Bu açıdan, çocukların anne ve babalarının ağlamalarını görmeleri, onların duyguları normalleştirmelerini sağlıyor.

Sözgelimi bir çocuk; dedesinin ya da büyükannesinin ölümünün ardından, anne ve babasının ağladığını görürse üzülme konusunda yalnız olmadığını görecektir. Dahası, bu onun söz konusu duyguların normal olduğunu öğrenmesini ve insanileşmesini sağlayacaktır.

Çoğu anne ve baba, çocukları önünde ağlamanın çocuklarında bir güvensizlik hissi oluşturacağını düşünüyor. Oysaki bu durum, çocukların bazı duyguları kabul etmesine yarıyor. Çocuk psikoloğu Jillian Roberts, “Duygularınızı çocuklarınızdan saklarsanız, o durumda çocuklar sizin sarsılmış olduğunuzu görecek ve bundan korkacaktır, onlara ne olduğunu anlatmanız ve bir duyguyu yaşadığınızı belirtmeniz ve eskiden olduğu gibi olacağınızı söylemeniz çok daha iyi” diyor.

Wilborn ve Roberts, özellikle çok daha küçüklerin anne ve babalarındaki değişimi anlamalarının çok önemli olduğunu ve bu yüzden anne-baba ile çocuk arasındaki diyaloğun çocuk gelişimi için elzem olduğunu vurguluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.