Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka’nın en genç ve kadın başbakanı 41 yaşında sol hükümeti kurdu

Danimarka bu yıl İskandinav ülkeleri arasında sol hükümet kurulan üçüncü ülke oldu. Yapılan seçimler sonrasında, Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve kadın lideri Mette Frederiksen tek parti azınlık hükümetini kurma yetkisini aldı. 41 yaşındaki Frederiksen aynı zamanda Danimarka tarihinin en genç başbakanı oldu.

Mette Frederiksen

Frederiksen dün yaptığı açıklamada “Üç haftalık müzakerenin ardından, büyük bir mutlulukla hükümeti nihayet kurduğumuzu belirtmek isterim” dedi. 5 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından, SDP’nin liderlik ettiği beş sol eğilimli partinin oluşturduğu blok, merkez sağın lideri Lars Lokke Rasmussen’in partisine karşı çoğunluğu elde etti. 5 Haziran seçimlerinde SDP’nin oyu 2015’e göre önemli bir azalma gösterirken, SDP’nin içerisinde yer aldığı sol blok çoğunluk oyu alabildi. SDP oy oranı düşmesine rağmen tüm partiler arasında en çok oyu alan parti oldu.

Danimarka’daki seçim sonuçları kemer sıkma önlemlerine ve politikalarına bir karşı çıkış olarak görülüyor. Öte yandan, Danimarka’da sol bloğun kurulması neticesinde aşırı sağın eski seçimlere oranlara oy oranının düştüğü görülüyor. Geçtiğimiz aylarda İsveç ve Finlandiya’da da sosyal demokratik partiler blok oluşturmuşlardı.

Mette Frederiksen kimdir?

19 Kasım 1977 doğumlu olan Mette Frederiksen, Aalborg şehrinde doğdu. Frederiksen 2000 yılında Aalborg Üniversitesi Yönetim ve Sosyal Bilimler Bölümünden mezun oldu. 2001 yılında Kopenhag Bölge Meclisi’ne seçilerek siyasete adım attı. Frederiksen 2015 yılından bu yana Sosyal Demokrat Parti’nin liderliğini sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.