Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg HT: “Yedek akçe” düzenlemesi Meclis’e geliyor

Bloomberg HT’nin adının açıklanmasını istemeyen iki yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda TL olarak tutulan “yedek akçe”nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Meclis’e geliyor.

Bloomberg HT’ye konuşan iki kaynak, düzenlemenin Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak hazırlandığını ve bir kereye mahsus olmayacağını kaydetti.

Merkez Bankası, kârının yüzde 20’sini Türk Lirası olarak yedek akçe hesabında tutuyordu. Düzenlemeye göre bu oran yüzde 6’ya inecek ve buna karşılık gelen tutar her yıl hazineye aktarılacak.

Sözkonusu düzenlemede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 60. maddesinin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor. Buna göre mevcut maddenin bankanın yıllık safi kârının yüzde 20’sinin yedek akçeye ayrıldığını belirten a fıkrası kaldırılıyor.

Bununla birlikte ilgili maddeye “Son yıl kârından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kâra katılarak dağıtılabilir” ibaresinin eklenmesi öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın rezervlerindeki “yedek akçe”nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilmesinin planlandığını ilk olarak 13 Mayıs 2019’da Reuters haber ajansı duyurmuştu.

Bloomberg HT’nin haberini Prof. Yalçın Karatepe Twitter’da değerlendirdi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.