Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G-20 Zirvesi başladı: Aile fotoğrafında yüzler güldü, zorlu konular ikili görüşmelere kaldı

Japonya’nın Osaka kentindeki G-20 Liderler Zirvesi, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ve İran’la yaşanan gerilimin gölgesinde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve vesilesiyle ABD Başkanı Donald Trump ile yarın yapacağı ikili görüşme ise, Türkiye-ABD ilişkileri açısından önem taşıyor.

Zirvenin açılışında çekilen geleneksel aile fotoğrafında Erdoğan ve Trump en ön sırada yan yana poz verdi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın, Başkan Trump’ın diğer yanında fotoğrafın tam ortasına yerleşmesi dikkat çekiciydi.

Trump ve Erdoğan’dan kritik toplantı öncesi “her şey yolunda” mesajı

Erdoğan ve Trump, yarınki kritik buluşma öncesinde ayaküstü bir araya gelince, kameralara “her şey yolunda” işareti yaparak poz verdi.  

Ankara, Erdoğan-Trump görüşmesinde Rusya’dan satın alınan S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye uygulaması olası yaptırımların akıbetini netleştirmeyi umuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün bir Japon gazetesine verdiği demeçte, Trump ile yapacağı görüşmenin S-400’ler konusundaki sorunun aşılmasını sağlayacağına dair inancını dile getirmişti. İki liderin ikinci önemli gündem maddesinin ise Suriye olması bekleniyor. Türkiye ve ABD, bir süredir Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenli bir bölge oluşturulmasını müzakere ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’la olduğu gibi ikili görüşme yapacağı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la da ayaküstü sohbet etme imkanı buldu.

Trump’tan Putin’e “Lütfen seçimlerimize müdahale etme” şakası

ABD Başkanı Trump, zirvenin ilk gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de ikili bir görüşme yaptı. Putin ile aralarında “çok, çok iyi bir ilişki” olduğunu söyleyen Trump, bir gazetecinin sorusu üzerine Rus lidere dönerek “Lütfen seçimlerimize müdahale etme” diyerek espri de yaptı.

Trump ikili görüşme yaptığı Almanya Başkanı Angela Merkel’i ise “fantastik” bulduğunu söyledi. ABD Başkanı, Merkel gibi “bir dost”a sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. .

Küresel ekonomi açısından Trump’ın en kritik buluşması ise yarın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’le olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.