Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’den trafiğe çözüm: Metrobüs seferleri artıyor, köprüye ek şerit açılıyor

İBB, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde devam eden çalışmalar nedeniyle aldığı bazı önlemleri açıkladı. İBB’nin çalışması doğrultusunda yarından itibaren 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde ek şerit açılacak, metrobüs seferleri artırılacak, İstanbullulara farklı alternatifler sunmak için Ulaştırma Bakanlığı’ndan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nde ücretlerin düşürülmesi talep edilecek.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bakım çalışmaları 27 Haziran’da başladı. Süren bu çalışmalar trafiği olumsuz etkilediği için harekete geçen İBB, Ulaştırma Bakanlığı’na önerilerde bulunma kararı aldı.

Öneriye göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bakım çalışmaları süresince Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü kullanan İstanbullulara farklı alternatifler sunmak için bakanlıktan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrasya Tüneli’nin kullanım ücretlerinin düşürülmesini talep edecek.

Köprüde ek şerit açılıyor

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki çalışmalar sürerken, araçların sıklıkla yöneleceği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü rahatlatmak için Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü’ne resmi bir yazı yazdı ve çözüm konusunda mutabık kalındı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde, trafiğin en yoğun olduğu sabah saatlerinde Asya-Avrupa istikametinde, akşam saatlerinde ise Avrupa-Asya istikametinde ek şerit uygulamasına başlanıyor. Ek şerit uygulaması yarından itibaren başlayacak.

Avrasya Tüneli girişinde de bazı tedbirler almak üzere, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile görüşüldü. Sabah ve akşam, trafiğin en yoğun olduğu saatlerde, tünel girişlerinde trafik kontrolü için şerit daraltma uygulaması yapılmaması yönünde anlaşıldı.

Metrobüs sefer saatleri kış tarifesine çevrildi

Günde 200 bin aracın geçtiği Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki çalışmalar süresince, İstanbul halkının trafik yoğunluğundan mümkün olduğunca az etkilenmesi için metrobüs sefer aralıkları yeniden düzenlendi ve sefer saatleri kış tarifesine çevrildi. Buna göre hat boyunca günde 300 ek sefer yapılacak. 

Yoğun trafikten etkilenen Söğütlüçeşme-Zincirlikuyu bölgesinde günde 38 bin, hat genelinde ise 48 bin ek kapasite planlanırken, Altunizade istasyonuna yönelik olarak ise sabah saat 07.00-09.00 saatleri arasında 2,5 dakikada bir, gün boyunca ise 5 dakikada bir, toplam 170 sefer planlandı.

Deniz ulaşımı daha aktif hale geliyor

Metrobüs sefer sayısını artırmanın yanı sıra, bir diğer önlem olarak deniz ulaşımı daha aktif hale getiriliyor. Köprüdeki bakım çalışmaları öncesinde, İstinye-Çubuklu arabalı vapur hattında iki gemi ile 15 dakika arayla günde 106 sefer yapılırken, bu sefer aralığı 12 dakikaya çekilerek, günlük sefer sayısı 114’e çıkarıldı. Normal zamanda bu hat sabah 06.45’te açılıp akşam 9’da kapanırken, şu anda seferler araç stoku bitene kadar sürecek. Önümüzdeki günlerde ihtiyaç duyulması halinde, vapur ilavesi yapılacaktır.

Boğaz hattında Eminönü-Sarıyer ve Üsküdar-Beykoz arası Avrupa yakasında günde 24 vapur seferi, Asya yakasında ise günde 16 vapur seferi yapılıyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki çalışmayla beraber, bu hatların doluluk oranında belirgin bir artış olmadığı tespit edildi. İhtiyaç halinde buralarda da düzenlemeye gidilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ayrıca, köprüdeki bakım çalışmalarının sona ereceği 17 Ağustos tarihine kadar önlemleri ve önerileri takip ederek denetleyecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.