Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Financial Times: “Erdoğan’ın Trump’ın sözlerine güvenmesi pek akıllıca olmaz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme bugün İngiliz Financial Times gazetesinin başyazısına konu olmuş. Financial Times, Trump’ın Erdoğan’a ılımlı mesajlar vermesinin yanıltıcı olduğunu, ABD-Türkiye ilişkilerinin tren kazasına doğru yavaş çekim ilerlediğini yazıyor. Amerikan Washington Times gazetesi ise ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel’ın Trump-Erdoğan görüşmesine dair tepkisine yer vermiş. Engel, Trump’ın taviz verir gibi görünmesine kızmış ve “S-400 anlaşması hem NATO’nun hem ABD’nin güvenliğini tehlikeye atıyor. Türkiye NATO ve Amerikan sistemlerinin yanında ileri teknoloji Rus hava savunma sistemi kullanamaz, nokta!” diyor.

Küresel iş çevrelerinin gazetesi Financial Times’a göre ise Erdoğan’ın Trump’ın hafta sonu ettiği “samimi” sözlere güvenmesi pek “akıllıca olmaz.” Zira, Engel örneğinde de görüldüğü üzere, ABD Kongresi yaptırımlar konusunda Trump kadar esnek davranmaz. Gazete Washington’ın Türkiye’ye, aynı anda hem F-35 savaş uçaklarına hem de S-400 füze savunma sistemine sahip olamayacağını ve S-400’lerin Türkiye’ye konuşlanması halinde ABD’nin “hasım”larına uyguladığı yaptırımlara maruz kalacağını da net bir şekilde ifade ettiğini hatırlatıyor.

S-400’leri Ankara’ya satmanın Rusya lideri Vladimir Putin için “diplomatik bir zafer” olduğunu yazan gazete, Türkiye’nin egemen bir ülke olarak savunma konusunda kendi kararlarını verme hakkı olsa da, NATO üyesi olarak “ittifakın güvenliği ve birliğinde gedik açma hakkı” olmadığını da vurguluyor.

Financial Times’a göre, Ankara’nın S-400 ısrarının gerisinde Suriye savaşı nedeniyle Rusya karşısındaki “kırılganlığı” var. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın S-400’lerde geri adım atması halinde Rusya’nın İdlib’e saldırıları artıracağını yazmış. Ayrıca, “Türkiye’nin İdlib çevresinde YPG’ye karşı sürdürdüğü varlığı da sadece Rusya’nın rızasıyla mümkün” diyor. Erdoğan’ın Fırat’ın doğusunda ABD destekli YPG bölgesine baskıyı artırmak istediğini belirten FT, Türkiye’nin böyle bir adımla ABD’yi “gerçekten kızdırması” halinde de konunun “sadece Türkiye’nin NATO üyeliği ya da F-35 ortaklığı ile sınırlı kalmayacağı” yorumunu yapmış.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.