Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği liderleri en önemli kurumların başına kadın siyasetçileri önerdi, sıra Avrupa Parlamentosu onayında

Avrupa Birliği (AB) liderleri, AB kurumlarının başına getirilecek isimleri uzun müzakereler sonunda nihayet dün belirledi. Ancak göreve seçilen isimlerin Avrupa Parlamentosu’ndan (AP) da onay alması gerekiyor.

28 üye ülkenin liderlerinin AB Komisyonu Başkanlığı için üzerinde uzlaştığı kişi halihazırda Almanya Savunma Bakanı olarak görev yapan muhafazakâr siyasetçi Ursula von der Leyen. Ancak Almanya Savunma Bakanı’nın Avrupa Komisyonu başkanlığına aday gösterilmesine AP’deki Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Sol Parti grupları karşı çıkıyor.

Ursula von der Leyen

AB Parlamentosu’ndan onay alırsa, Ursula von der Leyen, bu göreve gelen ilk kadın olacak ve 52 yıl sonra AB Komisyonu Başkanlığı koltuğuna yine bir Almanya vatandaşı oturacak. Komisyon, Birliğin bütçesini ve mali yapısını kontrol etmesi sebebiyle kritik önemde bir kurum.

AB Komisyonu Başkanlığı seçiminin 15 Temmuz haftasında yapılması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu’nun von der Leyen’i onaylamaması halinde, AB liderlerinin bir ay içerisinde yeni bir aday belirlemesi gerekiyor. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in görev süresinin 31 Ekim’de sona ermesinin ardından yeni başkanın görevine 1 Kasım’da başlaması gerekiyor. İki buçuk yıllığına seçilen başkan, parlamento üyelerinin oyçokluğuyla belirleniyor.

AB liderleri, AB Merkez Bankası Başkanlığı görevi için de Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde üzerinde uzlaştı. Liderler Avrupa Konseyi Başkanlığı‘na Belçika Başbakanı Charles Michel‘i, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciği‘ne ise İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell‘i önerdi.

AB kurumlarına getirilecek isimlerinin belirlenmesinin ardından bugün Avrupa Parlamentosu’nda başkanlık seçimi yapılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.