Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya’da Avrupa’ya geçmek isterken alıkonulan göçmenlerin tutulduğu kamp bombalandı: 44 ölü, 100’e yakın yaralı

Libya’nın başkenti Trablus yakınlarında Avrupa’ya gitmek isterken alıkonulan göçmenlerin tutulduğu bir kamp bombalandı; 44 kişi hayatını kaybederken 100’e yakın kişi de yaralandı. Libya’nın Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği Trablus merkezli hükümeti, saldırıdan General Halife Hafter’e bağlı güçleri sorumlu tuttu.

Libya, Afrika ülkelerinden gelerek özellikle tekne ve botlarla hemen karşı kıyıdaki İtalya’ya gitmeye çalışan göçmenler için en önemli çıkış noktalarından biri. Avrupa Birliği ise göçmenlerin Avrupa’ya geçmelerinin engellenmesi için Trablus merkezli hükümetin sahil güvenlik ekiplerine mali yardım ve eğitim desteği veriyor. Yakalanan göçmenler Trablus merkezli hükümete bağlı milis güçlerinin denetimindeki kamplarda tutuluyor. BM rakamlarına göre bu kamplarda halihazırda Eritre, Etiyopya, Somali, Sudan ve diğer Afrika ülkelerinden gelen 6 bin civarında insan barınıyor.

Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Örgütü, Libya’daki kamplarda gıda ve ilaç sıkıntısı çekildiğine ve göçmenlerin de kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığına dair sık sık uyarılar yapıyor.  Son yapılan uyarıda ise, kampların General Hafter güçleri ile Trablus hükümetine bağlı güçler arasındaki sıcak cepheye yakınlığı nedeniyle göçmenlerin can güvenliğinin bulunmadığı bildirilmişti.  

Libya’da Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesinden sonra savaşmaya devam eden milis güçlerinden bir bölümüne komuta eden General Hafter, 2014’ten itibaren İslamcı milislere savaş açmış durumda. Hafter 2017’de ise BM destekli Trablus hükümetine de savaş açtı. Hafter’in liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’na Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri destek veriyor. Ülkenin doğusunda petrol rezervlerinin yüzde 60’ının bulunduğu geniş bir alanı kontrol eden Hafter güçleri, son birkaç ayda ülkenin güneyinde ve başkent Trablus’un batısında bazı bölgeleri de ele geçirmeye başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.