Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

5 yıldır restore edilmeyen camiyi HDP Milletvekili Garo Paylan Meclis’e taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Elazığ’ın Maden ilçesinde 2010 yılında “Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescillenen ve restorasyon projesi tamamlanmasına rağmen beş yıldır restore edilmeyen tarihi Camii Kebir’i soru önergesi ile Meclis gündemine getirdi. Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Maden Camii Kebir ve minaresi ile tarihi Maden Köprüsü’nün restorasyonunun ne zaman başlayacağını sordu. 

HDP’nin Ermeni Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Elazığ’ın Maden ilçesindeki Cami Kebir’in restorasyonunu gündeme getirdi. Soru önergesinde, Camii Kebir’in, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 15.09.2010 tarihli ve 3318 sayılı kararı ile ‘Korunması Gereken Kültür Varlığı’ olarak tescillendiğini belirten Paylan, “Tarihi eserin restorasyonu ile ilgili proje ise 20.10.2014 tarihinde tamamlanmıştır. Ancak caminin restorasyon çalışmaları projenin tamamlanmasının üzerinden yaklaşık olarak beş yıl geçmesine rağmen başlamamıştır” dedi. 

Camideki restorasyonun neden beş yıldır yapılamadığını soran Paylan, 19 Haziran 2019 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 1150 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Elazığ İli, Maden İlçesi, Camii Kebir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 24,95 hektarlık kısmın ‘afet riskli alan’ ilan edildiğini belirtti. 23 Eylül 2016 tarih ve 4220 sayılı Kararla tescillenen tarihi Maden Köprüsü’nün de bu alan içinde bulunduğunu hatırlatan Paylan, yöre halkının ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı’ndan sonra afet alanı ilan edilen bölgedeki tarihi eserlerin akıbetinden endişeli olduklarını taraflara ilettiklerini kaydetti. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın Bakan Ersoy’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

– Maden Camii Kebir’in restorasyon projesinin tamamlandığı tarih olan 20.10.2014’ten bu yana restorasyon çalışmalarının başlamamasının sebebi nedir?

– Camii Kebir Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 24,95 hektarlık kısım afet bölgesi ilan edilmeden önce ilgili alanın içinde bulunan tarihi eserlerin varlığı göz önünde bulundurulmuş mudur?

– Cumhurbaşkanlığı Kararı ile riskli alan içerisinde kalan ‘I. Grup Korunması Gerekli Kültür Varlığı’ olarak tescilli tarihi Maden Camii Kebir ve minaresi ile yine aynı alanda bulunan tarihi Maden Köprüsü’nün restorasyon çalışmaları bu karardan nasıl etkilenecektir?

– Maden Camii Kebir ve minaresi ile tarihi Maden Köprüsü’nün restorasyonu ne zaman başlayacaktır?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.