Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’ın “çalıntı” dediği Tutankhamun büstü Londra’da 4.75 milyon sterline satıldı

Mısır’ın “çalıntı” olduğunu iddia ederek satılmamasını talep ettiği kral Tutankhamun‘un büstü, Londra’da bulunan Christie’s Müzayede Evi’nin dün düzenlediği açık artırmada 4.75 milyon sterline (yaklaşık 6 milyon dolar) satıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, büstün 1970’lerde Mısır’daki Karnak Tapınağı’ndan çalındığını iddia ederek satılmamasını ve iadesini istemişti. Christie’s Müzayede Evi yetkilileri ise büstün geçmişte halka açık bir şekilde sergilenmiş olduğunu ve Mısır’ın bu konudaki kaygılarını daha önce dile getirmediğini belirtti. Büstün soruşturmanın parçası olmadığını belirten müzayede evi yetkilileri, Mısır’ın iade talebini reddetmişti. Ayrıca Christie’s, üzerinde meşru kaygıların olduğu bir parçayı asla açık artırmaya sokmayacağını da bildirdi.  

Christie’s Müzayede Evi, büstün son 50 yıldaki sahiplerinin listesini kronolojik sırayla yayımladı ve büstün, Alman aristokrat Prinz Friedrich Wilhelm von Thurn’dan 1973 ya da 1974 yılında alındığını belirtti.

Arkeoloji uzmanı ve yazar Zahi Hawass’a göre büst, 1970’ten sonra Mısır’dan çıkarılmış olabilir.

“Büstün 1970’ten sonra Mısır’dan çıkarıldığını düşünüyoruz”

3 bin yılı aşkın geçmişi olan kahverengi kuvarsit, 28 santimetre uzunluğunda. Mısırlı arkeoloji uzmanı ve yazar Zahi Hawass, AFP haber ajansına verdiği röportajda büstün 1970’ten sonra Mısır’dan çıkarıldığını düşündüklerini ve o dönemde diğer eserlerin de Karnak Tapınağı’ndan çalındığını söyledi. Mısır, 1983 yılında ülkeden eserler çıkarılmasını yasaklayan yasalar çıkardı. Tutankhamun 3 bin yıl önce 18 yaşında öldü, kalıntıları ise 1922’de bulundu.

Çocuk kral Tutankhamun kimdir? 

Asıl adı Tutankhaton olan, sonradan Tutankhamun adını seçen “çocuk kral” MÖ 1341 yılında Mısır’da doğdu. Mısır’da ilk kez tek tanrılı Aten dinini kuran IV. Amenotep‘in oğlu olan Tutankhamun, babası öldükten sonra üvey kız kardeşi Ankhesenamen ile evlenerek tahta çıktı ve M.Ö 1332-1323 yılları arasında yönetimde kaldı. Dokuz yaşında tahta çıkan kral, 18 yaşında öldü. Genç yaşta ölen Tutankhamun’un mezarı, diğer kralların mezarlarına göre bir hayli gösterişli. Tutankhamun’un genç yaştaki sıradışı ölümünün nedeni bugün bile bilinmiyor. Tutankhamun’un mezarını 1922 yılında Howard Carter adındaki Mısırolog bulmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.