Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da iktidar soldan sağa el değiştirdi, yeni başbakan muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi lideri Kiryakos Miçotakis

Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde, 2105’ten bu yana iktidarda olan sol kanat SYRIZA’nın oy oranı yüzde 31,6’da kalırken, merkez sağ partisi Yeni Demokrasi (NP) yüzde 39,8 oy oranıyla seçimin galibi oldu.

300 sandalyeli parlamentoda 158 milletvekili çıkararak tek başına hükümet etme fırsatını yakalayan Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Kiryakos Miçotakis, bugün öğlen Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos’un huzurunda yemin ettikten sonra başbakanlık görevini SYRIZA lideri Aleksis Çipras’tan devralacak. İlk açıklamasında “herkesin başbakanı” olmayı vaat eden Miçotakis’in kabinesi de salı günü yemin edip derhal göreve başlayacak.

Çipras ve SYRIZA dönemi sona erdi

Başbakan Çipras dün akşam rakibini kutlayarak yenilgiyi “Halkın iradesine saygı göstereceğiz” sözleri ile kabul etti.

Dört buçuk yıl önce iktidara geldiklerinde iflasın eşiğinde bir ülke olduklarını hatırlatan Çipras, “Şimdi hazinede 37 milyar euro ile, tarihin en düşük faiz oranlarıyla, uluslararası alanda saygın bir ülke teslim ediyoruz” dedi ve “ana muhalefet” olarak çalışanların haklarını ve çıkarlarını koruyacaklarını vurguladı.

Parlamentoya toplam altı parti girdi

Resmi olmayan sonuçlara göre, muhafazakâr NP ve sol SYRIZA dışında Yunanistan Parlamentosu’na girmeye hak kazanan diğer partiler 22 milletvekili çıkaran Sosyalistlerin Değişim Hareketi (KİNAL), 15 milletvekili çıkaran Yunanistan Komünist Partisi (KKE), 10 milletvekili çıkaran aşırı milliyetçi ve marjinal bir siyasetçi olarak bilinen eski sunucu Kiryakos Velopulos’un “Helen Çözümü” (Elliniki Lysi) ile 9 milletvekili çıkaran SYRIZA hükümetinin ilk Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in MeRa25’i oldu. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi ise yüzde 3 olan seçim barajını aşamadı. 

Babası eski başbakan, ablası eski dışişleri bakanı

Yunanistan’ın yeni başbakanı olmaya hazırlanan Kiryakos Miçotakis’in babası Konstantin Miçotakis 1990-93 yılları arasında başbakanlık yapmıştı. 51 yaşındaki siyasetçinin ablası ise Kostas Karamanlis’in başbakanlığı döneminde, 2006-2009 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan Dora Bakoyanni. Dora Bakoyanni’nin oğlu Kostas Bakoyanni de son seçimlerde Atina’ya Belediye Başkanı seçilmişti.

Bu arada Miçotakis’i ilk kutlayan yabancı liderin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu bildirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.