Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Portekiz’de ev fiyatları yükselirken yeni yasa: Konut hakkı, vatandaşlık hakkıdır

Portekiz hükümeti yükselen ev fiyatları karşısında yeni bir yasa tasarısıyla konut hakkını bir sosyal hak olarak tanıdı. Yasada ilk göze çarpanlar arasında çeşitli semtlerde ranta karşı önlemler, evden çıkarmayı engelleme ve düşük fiyatlı evleri teşvik etme gibi önlemler bulunuyor.

Portekiz’de cuma günü meclisten geçen yasa, konut olgusunu bir vatandaşlık hakkı olarak ele alıyor. Yeni yasayla birlikte, Portekiz hükümetine vatandaşlarına konut sağlama sorumluluğu getiriliyor. Ayrıca, hükümet vatandaşların konut hakkının garantörü olarak sunuluyor.

Lizbon

Temel Konut Yasası olarak adlandırılan yasa, konut edinmenin sosyal bir işlevi olduğunu vurguluyor. Bu sosyal işlevler arasında evsizlerin sayısını azaltmak, herkes tarafından satın alınabilir kamu konutları yapmak ve başkent Lizbon’da son dönemde giderek artan evden çıkarmaları engellemek bulunuyor. Yasayı hazırlayanlar bunun insanlara doğrudan ev vermekten ziyade gelecek için bir yol haritası olduğunu belirtiyor.

Turizmden dolayı fiyatlar arttı

Yasa ayrıca, Portekiz hükümetine 2020 yılı Mart ayına kadar ülkenin ilk kamusal konut politikasını üretme görevi de veriyor. Hükümetin 2020 yılında ortaya koyması gereken geniş kapsamlı konut politikasında yaşlılar, engelliler, gençler, emekliler için önlemler içeren bir konut politikası öngörülüyor. Yasa sadece bireylerin değil bir bütün olarak semt sakinlerinin bulundukları bölgedeki konut sorunlarını tartışması için mekanizmalar da oluşturuyor. Bu yasanın konut sektörünü demokratikleştireceği düşünülüyor. Lizbon’da ev fiyatları özellikle son yıllarda turizmden dolayı arttı.

Başkent Lizbon’da evden çıkarmalar son dönemde giderek arttı.

Yasanın hazırlayıcılarından biri olan milletvekili Helena Roseta sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik alanında birçok yasa bulunmasına rağmen konut alanında böylesi bir yasanın ilk olduğunu ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Bunu sosyal bir hak olarak ele almak gerektiğinin altını çizen Roseta, “Konut sorunu hakiki bir kriz ve birçok kişi bunun bir sosyal hak olmaması için mücadele ediyor. Bu kişiler konutu piyasaların alanında olması gereken bir sorun olarak ele alıyor. Böyle giderse, insanlar yaşayabilecek bir ev bulamayacak, özellikle de gençler” diye konuştu.

Temel Konut Yasası’nı hazırlayan milletvekillerinden Helena Roseta.

ABD’de konut sorununa çözüm: 100 milyar dolarlık vaat

Öte yandan konut sorunu ABD’de de son dönemde oldukça öne çıktı. 2020 yılında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti’nin başkan aday adayları iki hafta önce bir tartışma yürüttü. Bu tartışmada konut sorunu öne çıkmasa da, Demokrat aday adaylarının pek çoğu siyasi kampanyalarında ev sorununa önemli bir yer ayırıyor.

Demokrat Parti aday adaylarından Kamala Harris, Essence dergisine yaptığı açıklamalarda, Afro-Amerikalılar için 100 milyar dolarlık konut projesi önerdi. ABD’de konut sahipliği konusunda siyahlar ve beyazlar arasında bir uçurum var. Harris büyük farkın bu şekilde kapanabileceğini düşünüyor. ABD’de Afro-Amerikalıların konut sahipliği oranı 2008 yılındaki finansal krizin hemen öncesinde yüzde 49,7 ile tüm zamanların en üst noktasındaydı. Ancak şu anda bu oran yüzde 41,1’e düştü. Harris’e göre, kendisinin önerdiği konut programından yoksul 4 milyon Afro-Amerikalı ve Hispanik vatandaş yararlanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.