Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç merkezli Deniz Araştırmaları Enstitüsü, 30 yıl önce batan Sovyet denizaltısından radyasyon sızdığını belgeledi

1 Temmuz günü bir Rus denizaltısı çıkan yangın sonucu batmış ve 17 denizci yaşamını yitirmişti. Rus yetkililerin yaptıkları açıklamalar ise denizaltı hakkında şüpheler uyandırmıştı.

Bu kazanın üzerinden bir hafta geçmeden Norveçli bilim insanlarının Barents Denizi’nde yaptığı araştırma sonuçları, nükleer denizaltıların okyanuslarda oluşturduğu tehdidin büyüklüğünü göstermesi açısından önemli. Bilim insanları yaptıkları çalışma sonucu SSCB döneminden kalma batık bir denizaltıdan gelen sızıntı sonucu bölgede radyasyonun 100 bin kat arttığını ortaya çıkardı.

Merkezi Norveç’te bulunan Deniz Araştırmaları Enstitüsü 7 Nisan 1989’da Norveç’in Ayı Adası açıklarında çıkan yangın sonucu 42 denizciye mezar olan Sovyet nükleer denizaltısı Komsomolets’ten radyasyon sızdığını belgeledi.

Enstitüden yapılan açıklamada, 30 yıl önce batan ve 1700 metre derinde yatan denizaltıdan sızan radyasyonun insanlara ve balıklara olumsuz bir etkisi olmadığı da belirtildi.

Araştırmayı sürdüren ekibin lideri Hilde Elise Heldal, “Bölgede çeşitli su örnekleri aldık, çünkü Ruslar hem 1990’larda hem de daha yakın zamanda, 2007’de sızıntı olabileceğini söylemişlerdi. Yani burada yüksek seviyeler bulmakta şaşırmadık” diyor.


K-278 Komsomolets, Sovyet Donanması’nın nükleer enerji ile çalışan Plavnik 685 sınıfı ilk hücum denizaltısıydı. İnşasına 1978’de başlanan 110 metre uzunluğundaki denizaltı 1983’te suya indirilmişti.

Araştırmacılar bölgede normalden 100 bin kat daha fazla radyasyona rastlasalar da bu seviyelerin insan sağlığına herhangi bir tehdit içermediğini belirtiyor.

Araştırmaları sırasında Komsomolets üzerinde bir tür bulut gözlemleyen bilim insanları şimdi belirledikleri radyoaktivitenin bu buluttan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırıyor.

Araştırma gemisi G.O. Sars, batığın bulunduğu tahmin edilen bölgeye geçen pazar akşamı geldi ve uzaktan kumandalı denizaltı sistemi (ROV) ile Komsomolets’e ulaştı. Böylelikle 1989’daki kazadan bu yana batık denizaltı üzerinde ilk kez gözlem yapılmış oldu.

Araştırmayı yürüten G.O. Sars gemisi adını 1837–1927 yılları arasında yaşayan Norveçli deniz ve tatlı su biyoloğu Profesör Georg Ossian Sars’tan alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.