Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yaşam destek ünitesinin kapatılması tartışılan Fransız Vincent Lambert, hayatını kaybetti

2008’de geçirdiği trafik kazasının ardından her iki kol ve bacağıyla gövdesinin istemli kaslarını kullanamaz hale gelen Vincent Lambert’in durumu, Fransa genelinde büyük bir tartışma yaratmıştı. Tedavisine son verilip verilmemesine üzerine süren ve medyanın yoğun ilgisini çeken altı yıllık hukuk mücadelesi, Lambert’in tedavisinin sonlandırılması kararıyla son buldu. 2 Temmuz’da yaşam destek ünitesinin çekilmesinin ardından Lambert, 42 yaşında hayatını kaybetti.

Lambert’in hayatta tutulmasını ve tedavisinin devam etmesini isteyen anne ve babası, 8 Temmuz’da yaptıkları bir açıklamada tüm hukuki yolları denediklerini ve bundan sonra hiçbir mahkemeye başvurmayacaklarını açıklamışlardı. 

Vincent Lambert olayı neden Fransa’da tartışma yarattı? 

2013 yılında hastane yönetimi Vincent’in “tedavisine karşı çıkan tavırlar sergilediğini” iddia ederek, eşi Rachel Lambert ve kardeşlerinin onayı ile tedavisine son vermişti. Hukuki süreç, anne ve babasının bu karara itiraz etmesi ile başlamıştı. 

Fransız kanunlarına göre, bir hastanenin aktif ötanazi ile, yani kasıtlı bir şekilde bir hastayı öldürmesi yasak. Ancak 2005 yılında geçen Leonetti Kanunu pasif ötanaziyi yasal kılıyor, yani hastanın kendi tedavisine son verme talebinde bulunması durumunda hastanenin tedaviyi kesmesine müsaade ediliyor. Leonetti Kanunu aynı zamanda, hayati durumu çok kritik olan bir hastanın orantısız ve iyiye gidişatını sağlamayan tedavilerin yasaklanmasını öngörüyor. 

Vincent Lambert gibi kendini ifade edemeyen hastaların durumunda pasif ötanaziye başvurmak için iki çözüm yolu bulunuyor: Önceden yazılmış bir yönerge ile veya bir yasal temsilci seçilmesi halinde. Lambert’in durumunda hiçbiri yapılamıyordu. Ancak 2016 yılında mahkeme, Lambert’in eşini yasal temsilcisi olarak tanıdı. Dolayısıyla eşinin tedaviye son verme talebi yüksek mahkemeler tarafından onay aldı. 

Tedaviye son verme kararı, birçok insan tarafından eleştiriliyor. Özellikle “Fransız devlet hastanelerinin para israfı yapmak için her yolu denediği bir dönemde olduklarını” söyleyen muhalif kesim, hastanenin bitkisel hayatta olan Lambert’den kurtulmak için tedaviye son vermiş olabileceğini savunuyor. Ayrıca, mahkeme kararının Lambert’in kendi ifadelerine veya daha önce yazdığı bir yönergeye dayanmaması, eleştirilerin odak noktası olmuş durumda. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.