Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’nın ulusal bayramı Bastille Günü’ne Sarı Yelekliler ve Cezayir taraftarı damga vurdu

Fransa’nın ulusal bayramı 14 Temmuz Bastille Günü dün ülkenin birçok kentinde kutlandı. Bu yılki kutlamalara protestolar ve gösteriler damga vurdu. Paris’te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katıldığı kutlamalar sırasında Sarı Yelekliler eylem yaptı. Macron Champ-Elysées’de halkı selamlarken, göstericilerin ıslık ve alkış sesleri yükseldi. Paris’teki Sarı Yelekliler gösterileri sırasında 170’ten fazla kişi tutuklandı.

14 Temmuz akşamı aynı zamanda, Cezayir Milli Takımı Afrika Uluslar Kupası’nda Nijerya’yı yenerek finale yükseldi. Paris, Lyon ve Marsilya’da binlerce Cezayir taraftarı, ülkelerinin zaferini kutladı. Cezayir bayrakları ile sokağa çıkan taraftarlar “yaşasın Cezayir” sloganları eşliğinde araba ve motor konvoyu yaptı. 

Cezayirli taraftarların sevinç gösterileri polisle çatışmaya yol açtı. Bazı mağazaların kapısını açmaya çalışan taraftarlar, çöp kutularını ateşe verdi. 14 Temmuz maç akşamından önce, güvenlik güçleri Cezayir’in Afrika Uluslar Kupası’nın yarı finalini kazanmasının olası sonuçlarından endişeleniyordu. Cezayir Milli Takımı yarı finale yükseldikten sonra Fransa’da yapılan gösterilerde bir kişi hayatını kaybetmişti.

Lyon’un Vaulx-en-Velin bölgesinde kutlama yapan taraftarlar helikopter ışığı ile takip edildi. Bir aracın ateşe verildiği bölgeye polis biber gazı ile müdahale etti.  

Kutlamalar sonucunda yaşanan olaylarda 282 kişi gözaltına alındı, bu kişilerin 249’u tutuklandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.