Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran–ABD arasında gerilim sürüyor: Dışişleri Bakanı Zarif’e BM için sınırlı vize

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, yarın (17 Temmuz) Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezinde sürdürülebilir kalkınma üzerine bir toplantıya katılacak. ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Zarif’e giriş vizesi verildiğini ama seyahatinin sadece belirli bölgelerle kısıtlandığını açıkladı.

Vaşington’un yaptırımlarla tehdit ettiği İran diplomasisinin başı, New York’ta sınırlı bir alanda hareket etmek zorunda kalacak. Zarif, BM’nin genel merkezini ve birkaç sokak ötede bulunan İran’ın BM misyonunu yürüten binasını ziyaret edebilecek.

Washington Post’a açıklama yapan Mike Pompeo “Amerikalı diplomatlar Tahran’ın etrafında dolaşamıyor. Biz İranlı diplomatların New York’ta özgürce hareket edebilmeleri için bir gerekçe göremiyoruz” diyerek kararın gerekçesini açıkladı.

BM Sözcüsü Farhan Haq, ABD ve İran daimî temsilcilikleri ile yakın temas halinde olduklarını, İran diplomasi kadrosuna uygulanan kısıtlamaya yönelik endişelerini ev sahibi ülkeye ilettiklerini açıkladı.

NBC’ye verdiği röportajda Zarif, ABD’nin ateşle oynadığını belirterek, ülkesinin nükleer silah sahibi olmayı istemediğini savundu ve “Nükleer silah sahibi olmak isteseydik, bunu daha önce yapma kapasitesine zaten sahiptik” dedi.

BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından düzenlenen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri üzerine, Cevat Zarif’in yarın yuvarlak masa toplantısına katılması öngörülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.