Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yarım asır önce bugün, Apollo 11 Ay yolculuğuna başlamıştı

Yarım yüzyıl önce bugün, üç astronot Ay’a gitmek üzere Dünya’dan ayrıldı. 19 Temmuz 1969’da ise Neil Armstrong Ay’a ayak bastı. NASA bu tarihi olayın yıldönümünü etkinliklerle kutluyor. 

Yarım yüzyıl önce, 16 Temmuz 1969’da sabah saat 09:32’de Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins Dünya’dan ayrıldı. Neil Armstrong, 108 saat ve 42 dakika sonra Ay’a ayak basarken insanlık tarihinin en önemli sözlerinden biri söylüyordu: “İnsan için küçük bir adım ama insanlık için büyük bir adım.”

19 Temmuz’da yani Ay’a inildiği günün ellinci yıldönümünde NASA, “Geçmiş ve Gelecek: Apollo Görevinin 50. Yılı Ay’a Doğru” adında bir etkinlik düzenleyecek. Etkinlikler kapsamında Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Apollo görev odasından canlı yayınlar yapılacak. Etkinliklere astronot Buzz Aldrin ve Michael Collins de katılacak. 2012’de hayatını kaybeden Neil Armstrong’un mezarında bir anma töreni düzenlenecek.

Apollo 11 görevi için tam 25.4 milyar dolar harcanmıştı. Astronotlar geri dönerken Ay yüzeyinden aldıkları numuneleri de getirmişti. Bu, ABD’nin Soğuk Savaş sırasında uzay araştırmalarında Sovyetler Birliği’ne karşı kazandığı bir zaferdi. Sovyetler Birliği kozmonotu Yuri Gagarin’in 1958’te uzaya giden ilk insan olmasının ardından ABD’li astronotlar Ay’a çıkmayı başardı. 

Apollo 11’in Ay yolculuğunu yaklaşık 650 milyon insanın canlı yayında izlediği tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.