Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran kökenli Fransız akademisyen Fariba Adelkhah, casusluk suçlamasıyla İran’da gözaltına alındı

İran kökenli Fransız akademisyen Fariba Adelkhah, İran’da gözaltına alındı. Fransız Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, hem Fransa hem İran vatandaşlığına sahip Adelkhah’ın durumu hakkında bilgi verilmesi ve Fransız diplomatların Adelkhah’ı ziyaretini mümkün kılacak izinlerin verilmesi için İran’a çağrıda bulundu.  

Fransa’nın Sciences Po Üniversitesi’nden Antropolog Adelkhah’ın haziran ayında İran Devrim Muhafızları tarafından “casusluk yaptığı gerekçesiyle” gözaltına alındığı biliniyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İran’dan Adelkhah’ın gözaltına alınma gerekçesinin açıklanmasını ve Fransa konsolosluğu ile iletişim kurmasına izin verilmesini talep etti. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Adelkhah’ın tutukluluğu konusunda endişelendiğini ve konuyla ilgili İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den açıklama beklediğini duyurdu.

Tasnim Haber Ajansı’na açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Ali Rabii ise Fariba Adelkhah’ın gözaltına alınma haberlerini duyduklarını ancak tutuklamanın kimin tarafından, neye dayanılarak yapıldığı konusunda ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

İran’da Devrim Muhafızları’nın, son yıllarda İran’a düzenli olarak giden çifte vatandaşlığa sahip birçok kişiyi casusluk suçlamasıyla tutukladığı biliniyor. Bu kişiler arasında uluslararası alanda İran üzerine çalışan birçok akademisyen ve araştırmacı da bulunuyor.  

Adelkhah ile 9 Mayıs 2017’de Medyascope’ta yapılan söyleşi: “İran’daki tartışmaların iki temel konusu var: Sistemin nasıl yeniden üretileceği ve istikrar”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.